Een bomvolle kantine van SC Muiderberg waar de vergadering werd gehouden.
Een bomvolle kantine van SC Muiderberg waar de vergadering werd gehouden. Foto: Yvette de Vries

'Er moet helemaal niets gebeuren tussen de Hollandse Brug en Muiden'

Economische visie, kustvisie, het maakt de inwoners van Muiderberg allemaal niet uit. Ze willen maar een ding: dat er niets gebeurt vanaf de Hollandse Brug tot aan Muiden.

Vervolg van de voorpagina

MUIDERBERG Zowel de Dorpsraad als de gemeente kreeg donderdag heel wat kritiek te verduren. Maar hoe het weerwoord ook klonk, het leek tegen dovemansoren gezegd. Bij de inwoners zit de angst en wantrouwen dat ze niet, of niet op tijd, geïnformeerd worden er inmiddels zo diep in dat ze nauwelijks nog vertrouwen hebben in gemeente noch Dorpsraad.

De Dorpsraad liet de aantijgingen vanuit de inwoners bij de bijeenkomst gelaten over zich heen komen. Even later reageerde ze op alle commotie door aan te geven dat de plannen voor de strandhuisjes, op verzoek van Bot, in januari van dit jaar vertrouwelijk waren besproken. Maar dat toen al voor alle individuele leden van de Dorpsraad duidelijk was dat ze hier niet achter zouden staan. "We zijn wel degelijk in gesprek gegaan met de gemeente hoe we deze plannen kunnen tegenhouden."

Onder de pet gehouden

Vooral het vermoeden dat er allerlei plannen door beide partijen onder de pet worden gehouden, zorgt voor veel boosheid en wantrouwen onder de inwoners. Dat er al vier jaar overleg is tussen de gemeente en ondernemer Ron Bot over de bouw van 24 strandhuizen bijvoorbeeld. Het verweer van de gemeente hierin is dat ze de plannen toen al afgewezen heeft.

De ondernemer heeft ondertussen niet stilgezeten, hij paste zijn plannen aan en kocht ook een groot stuk grond van de Joodse Gemeente voor het realiseren van een parkeerplaats. Alle commotie heeft er inmiddels wel voor gezorgd dat een en ander nu on hold staat.

'Aan de kust bouwen is hetzelfde als het Vondelpark volbouwen'

De emoties in de zaal namen gedurende de bijeenkomst alleen maar toe, ondanks enkele pogingen van onder meer raadsleden E.P. Vlaanderen en Jens Duyts om de gemoederen tot bedaren te brengen. "Aan de kust bouwen is hetzelfde als het Vondelpark volbouwen. Muiderberg moet de oase blijven die het is." Ook de Stichting Strandrecreatie Muiderberg sprak zich onomwonden uit tegen alle plannen voor de kust. "De economische visie en de kustvisie zijn nog in de maak, we zijn dus nog op tijd. We willen geen strandhuizen en geen andere ellende."


Naarden buiten de Vesting

Een ander heet hangijzer zijn alle plannen voor het realiseren van een toeristische vaarroute tussen Muiden en Naarden. Tot nu toe was dit vooral een Naarder aangelegenheid geweest. Niet helemaal terecht bleek, omdat dit ook gevolgen voor Muiderberg en Muiden heeft. Met name voor de doorstroming van verkeer.

De ambtenaar gaf toe dat vooral de verkeersstroom bij de Hakkelaarsbrug dan een ingewikkelde zaak wordt. Een inmiddels gestart verkeersonderzoek, waarvan de resultaten in december bekend worden, moet daarover meer duidelijkheid geven.

De ambtenaar beloofde met haar hand op haar hart dat er ook hier niets vastligt. "We zijn nog in een onderzoekende fase."

Raadslid en inwoner van Muiderberg E.P. Vlaanderen probeerde de gemoederen op dat punt ook wat tot bedaren te brengen, maar voegde er wel aan toe dat het een besluit is van de provincie en dat het niet de raad van Gooise Meren is die het laatste woord heeft.