Zo zou de sluis er straks uit kunnen gaan zien.
Zo zou de sluis er straks uit kunnen gaan zien. Fotomontage: Stadsraad Muiden

Masten met camera's en luidsprekers vervangen sluismeester

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil alle sluizen en bruggen in haar gebied in de winter automatisch en op afstand laten bedienen. Afgelopen werden de inwoners van Muiden bijgepraat over de plannen.

MUIDEN Muiden is in rep en roer, niet om het afgelaste Dickens-evenement, maar vanwege het plan van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) om de Groote Zeesluis en de brug over de Vecht op afstand te gaan bedienen. Daarvoor zijn 22 masten nodig met camera's en luidsprekers. En dat stuit de Muiders enorm tegen de borst.

Vorige week was er een bijeenkomst waar het Waterschap AGV haar plannen uit de doeken deed en de toegestroomde inwoners hun vragen konden stellen. Hans van der Steen, voorzitter van de Stadsraad Muiden, laat in een reactie weten dat er op weinig vragen een bevredigend antwoord is gekomen. Maar met welke antwoorden het Waterschap ook op de proppen komt, de Muiders willen geen kermis op en rond 'hun' monument. Ze stellen zich dan ook op het standpunt dat je aan een monument niet zomaar een stel masten kunt bevestigen.

Veiligheidsmaatregel

De masten moeten er komen om bediening op afstand, vooralsnog alleen in de wintermaanden, mogelijk te maken. Het Waterschap wil dit doen voor alle bruggen en sluizen die onder haar beheer vallen. Volgens een woordvoerder is het vooral een veiligheidsmaatregel. De Muiders daarentegen maken zich vooral zorgen over de aantasting van het monumentale karakter van de Groote Zeesluis. "Het wordt gewoon lelijk en de kans dat de Groote Zeesluis van de Wereld Erfgoedlijst afgaat, is niet ondenkbeeldig. Het Waterschap beweert wel dat ze in goed overleg tot een beslissing wil komen, maar het blijven grote masten en camera's." Het Waterschap laat in een reactie weten dat er een integraal plan komt waardoor een ratjetoe van materialen en elementen moet worden voorkomen. Daarmee wordt volgens hen ook de huidige situatie verbeterd. Het monumentale beeld zou nu vooral verstoord worden door een keur aan objecten, zoals borden en hekwerken in verschillende kleuren, maten en materialen. "We maken een mastontwerp dat zo goed mogelijk passend is binnen het monumentale beeld", aldus de woordvoerder. Ook is er contact met de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit & Erfgoed en de gemeente Gooise Meren en het Rijk. Het ontwerp staat dus nog niet vast, de locaties van de camera's en luidsprekers en hun aantal wel. Dat heeft alles te maken met veiligheid en doelmatigheid.

Planning werkzaamheden

Als het Waterschap goedkeuring krijgt van de gemeente dan gaan de eerste werkzaamheden, waarvan een deel ook onder grootonderhoud valt, al begin 2019 van start. Het vervangen van de besturingsinstallatie staat als eerste op de agenda. Ook worden volgend jaar de tien sluisdeuren vervangen en wordt de komende jaren het metselwerk gerestaureerd.

Muiders maken zich zorgen over aantasting monumentale karakter

Al met al vergt het flink wat aanpassingen. Zo komen er ook nieuwe scheepsverkeerseinen, nieuwe slagbomen en nieuwe lokale bedieningspanelen, een soort lessenaars. De werkzaamheden worden zo veel mogelijk buiten het vaarseizoen uitgevoerd om overlast te beperken. Volgens Van der Steen ligt er in januari een aanvraag voor goedkeuring bij de gemeente Gooise Meren op de mat. "Het zou een maatregel zijn om de veiligheid te vergroten, maar daar geloven we eigenlijk niet in. Waterschap spreekt over een terugverdientijd van alle investeringen van zeven jaar." Dat ook de sluismeester verdwijnt en vervangen wordt door stewards is de Muiders een doorn in het oog. De sluis is niet alleen een monument, maar ook een attractie, stellen ze. Tot slot laat Van der Steen twee recente artikelen zien over ongelukken met een automatische, op afstand bediende, brug. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zou als direct gevolg daarvan al een nieuw onderzoek overwegen naar de veiligheid van op afstand bediende bruggen. "Voor de Muiders zegt dat genoeg", aldus Van der Steen.