Er is in ons land een groot tekort aan de pil. Ook in Muiden is-ie stijf uitverkocht.
Er is in ons land een groot tekort aan de pil. Ook in Muiden is-ie stijf uitverkocht. Foto: Pixabay

Er is geen pil meer te krijgen

MUIDEN/WEESP De pil. Een niet erg uitgebreide duiding en toch snapt iedereen dat het niet om een aspirientje gaat. Sinds vrijdag is de meest gebruikte anticonceptiepil in zowel Muiden als Weesp stijf uitverkocht.

door Marieke van Veen

Er is in ons land een groot tekort aan de pil. Het probleem speelt al langer, maar tot dusver konden de apotheken met maatregelen nog wel voorkomen dat ze nee moesten verkopen. Zo kregen klanten al slechts één strip mee naar huis in plaats van de gebruikelijke drie voor een kwartaal. Andere maatregelen zijn het verstrekken van een ander merk of - in overleg met de huisarts - tijdelijk een lichtere of juist zwaardere pil gebruiken die nog wel op voorraad is.

Er zijn leverproblemen voor de populaire pil Microgynon 30 en de merkloze varianten (generieken) daarvan. Nadat een grote partij werd afgekeurd ontstond er een run op de generieken, waardoor de voorraden razendsnel slonken. "Daar komt bij dat de medicijnprijzen in Nederland laag zijn", legt Katja Kok-van Oirschot van de Muider Apotheek en Apotheek Ballintijn uit. "Hierdoor is Nederland geen aantrekkelijke markt voor geneesmiddelenleveranciers. Bayer, die Microgynon maakt, levert daarom liever uit aan landen waar meer te verdienen valt."

"We hebben soms echt verhitte discussies aan de balie. Het scheelt wel dat het probleem ook steeds meer landelijk in het nieuws is, waardoor vrouwen weten wat er speelt en snappen dat wij hier niets aan kunnen doen. Sterker nog, we hebben geluk gehad dat we veel vrouwen in Muiden en Weesp de afgelopen weken nog wel hebben kunnen helpen. We waren erin geslaagd een partij te bemachtigen, die we in het belang van de inwoners toen hebben verdeeld tussen Muiden en Weesp. Maar die strips zijn nu dus op."

Van Oirschot weet niet wanneer ze de pil weer binnenkrijgt: "Microgynon 30 heeft 'onbekend' als levertijd en bij de generieke pil staat nu 10 december. Maar die datum is al zo vaak opgeschoven, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Daarom beloven we de klanten ook niets. We sturen ze een melding via de mail of sms als een recept klaar staat. Eerder komen heeft, hoe begrijpelijk ook, geen zin." Hoe vrouwen die nu zonder zitten het probleem oplossen, weet Van Oirschot niet. "We hebben nu niet opeens een run op het koperspiraaltje of zo... Condooms? Nee ook niet, maar misschien kopen mensen die sneller bij de drogist of online?"

'We hebben soms echt verhitte discussies aan de balie'