Herstelwerk Vestingwallen begint na zomervakantie

MUIDEN Aannemingsbedrijf Van der Ven uit Brakel gaat het herstel van de Oostelijke Vestingwallen in Muiden uitvoeren.

De Vesting Muiden behoort tot het Unesco werelderfgoed en met het herstel wordt de Vesting meer zichtbaar, herkenbaar en leefbaar. In augustus volgend jaar begint de aannemer met de inrichting van het werkterrein en het echte graafwerk en grondophogingen start na de zomervakantie. De aannemer voert voor die tijd wel voorbereidende werkzaamheden uit. Ook wordt nader bodemonderzoek gedaan zodat de uitvoering sneller verloopt.

De vestingwal wordt vervolgens in fasen hersteld. Eerst vinden werkzaamheden plaats aan het zuidelijke deel (Keetpoortsluis tot aan Vestingplein). Daarna volgt het noordelijke deel (Vestingplein tot aan Muiderslot). De aannemer voert de grond via het water aan zodat er geen zwaar transportmaterieel door Muiden rijdt. Er wordt bij de uitvoering ook rekening gehouden met de openingstijden van het Muiderslot. De bereikbaarheid van Muiden voor inwoners, ondernemers en bezoekers is tijdens de werkzaamheden gegarandeerd. Eind 2019 is het herstel afgerond.
Op veel plekken waar herstelwerkzaamheden uitgevoerd gaan worden, staan bomen. Na nader onderzoek blijkt dat er meer bomen kunnen worden behouden of verplaatst dan eerder was gedacht. Zo blijven acht van de negen populieren nabij gebouw G ter hoogte van de Ton Kootsingel behouden omdat ze nog in goede conditie zijn. Ze worden wel jaarlijks gecontroleerd. Een van de eerste zichtbare werkzaamheden is het voorbereiden van de te verplaatsen bomen en het kappen van bomen die niet behouden kunnen worden.

De gemeente gaat samen met de ontwerpers en directbetrokkenen nader invulling geven aan het natuurbelevingspad, het zichtbaar maken van de oorspronkelijke hoogte van de courtines en de begrenzing tussen de vestingwal en de aangrenzende tuinen van bewoners ter hoogte van de Kloosterstraat.

In het Muizenfort wordt een ruimte ingericht als informatiepunt. De aannemer heeft ook een omgevingsmanager aangesteld die een belangrijke rol speelt in de communicatie naar omwonenden en ondernemers in de directe omgeving.