Autobrug bij De Krijgsman met daarachter de bruggen voor langzaam verkeer.
Autobrug bij De Krijgsman met daarachter de bruggen voor langzaam verkeer. Impressie: Breda & Co Architects

Muiden is vanaf 2020 bereikbaar via drie nieuwe bruggen over trekvaart

Muiden krijgt twee nieuwe bruggen en één ter vervanging van de huidige brug bij De Krijgsman. De werkzaamheden starten begin 2019.

MUIDEN Na alle aanpassingen van en rondom de A1 staat Muiden aan de vooravond van nog een aantal logistieke operaties. Er komen drie nieuwe bruggen over de Muidertrekvaart en een aanpassing van de Maxisweg. De werkzaamheden starten begin 2019 en zijn naar verwachting medio 2020 klaar.

De bruggen, maar ook de aanpassing van de Maxisweg zijn nodig voor een goede bereikbaarheid van zowel de nieuwe wijk De Krijgsman als Sportpark Bredius. Ook komen er verkeerslichten voor verkeer vanaf de Maxisweg naar het sportpark en De Krijgsman. Een van de drie nieuwe bruggen is ter vervanging van de huidige brug die nu de toegangspoort is naar het KNSF-terrein. Daar komt een vaste autobrug te liggen met een uitneembaar deel. De brug en de toegang naar De Krijgsman komen zo hoog te liggen dat fietsers op het fietspad langs de Muidertrekvaart er veilig onderdoor kunnen.

Krijgsman

De andere twee bruggen zijn bedoeld voor langzaam verkeer en verbinden het P+R-terrein met Sportpark Bredius en woonwijk De Krijgsman. Het gaat hier om twee beweegbare bruggen die zo hoog liggen dat sloepen er makkelijk onderdoor kunnen.

De gemeente hoeft overigens niet alles uit eigen zak te betalen. Voor de twee draaibruggen komt er subsidie van de provincie Noord-Holland. De werkzaamheden, die ongeveer 1,5 jaar duren, worden in fases uitgevoerd. Voor het bouwen van de vaste autobrug zijn tijdelijke ingrepen nodig vanwege onder meer de bereikbaarheid van de Maxis. Daarvoor komt een soort bypass. Ook komt er tijdelijk een vaste brug te liggen bij de ingang naar De Krijgsman.

Vaarverkeer

De provincie Noord-Holland subsidieert de twee draaibruggen

Vaarverkeer moet daar tijdens de bouw rekening houden met een beperkte doorvaarthoogte van 1,5 meter. De nieuwe vaste autobrug krijgt een doorvaarthoogte van 2,50 meter. Dat is voldoende voor het normale vaarverkeer dat door de Muidertrekvaart gaat. Door het uitneembare deel is het ook mogelijk dat er incidenteel hogere schepen of woonarken onderdoor kunnen. Behalve dat het autoverkeer langs de werkzaamheden wordt geleid zijn er ook maatregelen genomen die voor een veilige doorgang van fietsers moeten zorgen.