Documentaire over volkstuinen zondag op tv

MUIDEN Voor de allerlaatste keer oogsten en daarna voorgoed het hek op slot. NH Nieuws zendt komende zondag de documentaire 'De laatste oogst' uit, over het laatste jaar van de volkstuinders van de Westbatterij.

De documentaire is opgedeeld in vier seizoen. Verslaggever Joost Lammers volgde vier tuinders in hun laatste oogstjaar. "We volgen ze in hun worsteling met het aanstaande einde van de tuinen, kijken terug op de geschiedenis en zien de groenten en bloemen opkomen en weer verdorren", vertelt Lammers. "De documentaire schetst een beeld van de liefde, passie en diepe motivatie waar de tuinders door worden gedreven. Aan de andere is er de boosheid en teleurstelling over het feit dat de tuinders moeten wijken voor een chique woonwijk. Terwijl het verval op de tuinen intreedt, groeien aan de andere kant van de tuinen de huizen."

De documentaire wordt zondag uitgezonden op NH Nieuws, om 18.30 en om 22.30 uur. Belangstellenden kunnen de documentaire komende zaterdag ook al bekijken om 20.00 uur in Restaurant Gieling aan de Weesperstraat.


Weer verzoek om 'bomgeld' KNSF

MUIDEN De gemeente stapt wederom naar het Rijk om een deel van de gemaakte kosten voor het 'bomvrij' maken het terrein van de voormalige kruitfabriek in Muiden te vergoeden aan de projectontwikkelaar.

De afgelopen tijd is er weer voor 3,45 miljoen aan kosten gemaakt. Al met al vraagt de gemeente als tussenpersoon nu 2,4 miljoen euro van het Rijk om de kosten voor het weghalen van de explosieven in de KNSF-grond te vergoeden.

Dat bedrag is 70 procent van de totale kosten die de afgelopen tijd door de ontwikkelaar van de nieuwe wijk De Krijgsman zijn gemaakt en betaald. De rest wordt betaald door de ontwikkelaar zelf.

De gemeente heeft eerder verzoeken gedaan om geld te ontvangen uit het 'bommenfonds', het gaat om enkele miljoenen. De aanvragen werden steevast gehonoreerd.