De kale vlakte is in beeld is als woningbouwlocatie. Het is de entree van het bedrijventerrein Nijverheidslaan (links).
De kale vlakte is in beeld is als woningbouwlocatie. Het is de entree van het bedrijventerrein Nijverheidslaan (links). Foto: André Verheul

Oppositie haalt venijnig uit naar woonplan Nijverheidslaan

De gemeenteraad van Weesp is akkoord met de kaders voor een woningbouwplan langs de Nijverheidslaan. Het CDA kan dat niet verkroppen.

WEESP "Wie wil er wonen op vervuilde grond en op ongezond korte afstand van het spoor?" In een overdenking, die vlak voor de kerstdagen op eigen website werd geplaatst, schrijft de fractie alle frustraties over het woningbouwplan op bedrijventerrein Nijverheidslaan van zich af.

Het bouwplan heet 'Weesperwerf' en kondigt 125 woningen, studio's en appartementen aan die met name bedoeld zijn voor starters en doorstromers. Volgens verantwoordelijk wethouder John Vos (WSP) vergroot dit plan de kans om te slagen op de overspannen Weesper woningmarkt. Een voorstel dat dit bouwplan mogelijk maakt, kon vorige maand rekenen op de steun van WSP, GroenLinks en D66. Deze raadsmeerderheid laat de nieuwe huizen voor starters het zwaarste wegen. VVD, PvdA en CDA stemden tegen en blijven de kant kiezen van het bedrijfsleven. Veel ondernemers aan de Nijverheidslaan zien de woningen daar niet zitten. "Wij zien onze bedrijfsbelangen ernstig bedreigd door de beoogde woningbouwplannen/transformatie. Sterker nog: wij hebben het gevoel dat ons voortbestaan aan de Nijverheidslaan in gevaar is en er voor ons geen toekomst is in de gemeente Weesp", beargumenteerden ze in een brandbrief.
De Weesper VVD-fractie zegt graag nieuwe woningen te willen, maar niet ten koste van alles. "Op dit terrein werken tussen de 300 en 400 werknemers. Met de komst van woningen voelen bedrijven zich niet zeker. Ze worden beperkt in hun groei. Wij willen voorkomen dat bedrijven gaan vertrekken uit Weesp", stelt de VVD. En ook: "De belangen van projectontwikkelaars lijken leidend. Burgers en ondernemers worden uit het oog verloren." Het CDA doet er qua venijn nog een schepje bovenop. De claim van de vervuilde grond was nog maar het begin. "Zouden de wethouders hun eigen kind adviseren om daar te gaan wonen? En wat hebben de bedrijven misdaan om zo door het college tegengewerkt te worden."
Blauwhoed en Aalberts Ontwikkeling mag overigens pas bouwen als het voldoet aan alle voorwaarden die de raad stelt, waaronder het maken van een nieuwe toegangsweg voor langzaam verkeer.