Dollemansrit met drank en drugs, maar zonder rijbewijs

MUIDEN Een 29-jarige automobilist uit Weesp is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt voor rijden onder invloed. De politie moest vanaf afslag Muiden achter hem aan rijden om hem aan te kunnen houden.

De man reed op de A1 ter hoogte van Muiderberg en viel op door zijn rijgedrag, zo meldt de Landelijke Eenheid NoordWest. De agenten gaven hem op de afslag Weesp/Muiden een stopteken. De man stopte niet, waarop de politie de zwaailichten aanzette. Zo reden ze door tot aan het station in Weesp.
Op het Stationsplein zette de man het op een lopen. Via straten en steegjes rende hij naar de Sportparklaan, waar hij zich verstopte in het riet. De agenten zaten hem al die tijd dicht op de hielen en plukten hem uit de rietkraag. Na zijn aanhouding bleek de Weesper geen rijbewijs meer te hebben, dat was al in 2016 ongeldig verklaard. Ook bleek hij onder invloed van alcohol en drugs.

Een GGD-arts kwam naar het politiebureau in Naarden voor een nader bloedonderzoek. De verdachte weigerde hieraan mee te werken - naar eigen zeggen omdat hij niet tegen bloed kan - en beet met zijn tanden het glazen reageerbuisje kapot. Niet zo slim, aldus de politie, want: "Bij een weigering eist de officier van justitie altijd de maximale straf."
De man wordt gedagvaard en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.


Misdrijven iets toegenomen

GOOISE MEREN Er hebben afgelopen jaar net wat meer misdrijven plaatsgevonden in de gemeente Gooise Meren. Het aantal misdrijven steeg afgelopen jaar met zes procent.

De gemeente breekt daarmee met de regionale trend: gemiddeld voor de Gooi en Vechtstreek daalde het aantal misdrijven met vier procent.
Dat Gooise Meren het wat slechter doet komt vooral door de flinke toename van het aantal winkeldiefstallen (+36%) en het aantal autokraken (+12%). Ook het aantal fietsendiefstallen (+8%), vernielingen (+3%) en zakkenrollen (7%) nam toe. Daar staat wel een daling van het aantal woninginbraken (-13%), geweldsmisdrijven (-7%), huiselijk geweld (-37%) en meldingen jeugdoverlast (-25%) tegenover.