Bas Holzhaus heeft alle spullen het liefst voor het grijpen.
Bas Holzhaus heeft alle spullen het liefst voor het grijpen. Foto: Bas Holzhaus

Hé, wat is dat nou? Hoe oude onderdelen kunstwerken worden

MUIDEN Bas Holzhaus ziet de mooiste dingen in alledaagse voorwerpen. Hij haalt ze helemaal uit elkaar en maakt er een kunstobject van. Vanaf zaterdag zijn deze metalen objecten te zien in de Bibliotheek Weesp.

Een stopcontact of bumper met twee koplampen erboven. Of je het wilt of niet, soms zie je daar ineens zomaar een gezicht in. Bas Holzhaus heeft dat voortdurend en combineert allerlei alledaagse voorwerpen tot kunst. Vaak beelden die iets concreets voorstellen, een dierenkop of een bloem bijvoorbeeld. Soms blijft het een abstract object. Zolang het maar niet functioneel wordt. "Dat verkoopt vast beter, maar ik vind het niks."
Naast tekstschrijver en copywriter, wat hij al 35 jaar is, is Holzhaus dus ook kunstenaar. "Ik wórd kunstenaar", nuanceert hij zelf. "Mijn kunstwerken, dat is iets van de laatste vijf jaar. Hoewel: laatst vond ik wat poppetjes terug die ik als 10-jarige had gemaakt van onderdelen. Dus het zat er wel al vroeg in." Kunst maken van oude onderdelen, hoe kom je erop? "Misschien kun je beter vragen: hoe kom je eraf? Al hoeft dat helemaal niet. Ik zie gewoon voortdurend gezichten en andere dingen in alledaagse voorwerpen, een heerlijke afwijking." (Overigens heeft die 'afwijking' ook een officiële naam, we hebben het even opgezocht: pareidolie heet het, red.).
Voor zijn objecten gebruikt Holzhaus van alles. Naaimachines, barbecues, stofzuigers en perforators, je kunt het zo gek niet bedenken. Hij haalt ze tot op het laatste moertje uit elkaar en combineert ze dan tot een object. Soms is direct te zien wat hij gebruikt heeft, soms kom je daar waarschijnlijk nooit achter. "De ene keer hoef je bijna niets meer aan een voorwerp te doen om er iets van te maken, de andere keer combineer ik verschillende dingen tot een object. Ik heb nu bijvoorbeeld een badkamerrekje in mijn handen en als ik dat op zijn kant zet, is het net een eendenkop. Hoef ik bijna niks meer aan te doen. Alleen die lelijke kruisschroef vervangen door iets wat op een snavel lijkt. Daarvoor moet ik nog even door mijn spullen struinen." Voor zijn materiaal hoeft Holzhaus niet ver te zoeken. Zijn werktafel en huis liggen vol met dingen waar hij nog eens iets mee wil doen. En dat wordt steeds meer. Hij loopt geregeld bij een kringloopwinkel binnen op zoek naar mooie en verrassende vormen.
In vijf jaar tijd heeft Bas zo'n vijftig objecten gemaakt. Die zijn al te zien in de Bibliotheek Weesp. Het is voor het eerst dat zijn werk allemaal bij elkaar te zien is, en zo lang. De objecten blijven tot 1 april staan en hangen aan de Oudegracht. Een mooie plek om zijn werk te exposeren, vindt hij. Heeft hij zelf eigenlijk nog lievelingen onder zijn objecten? "Een aantal zijn niet te koop, dat zijn wel mijn lievelingen. Een klein maskertje en de neushoornvogel bijvoorbeeld."