Paul Pappot en Stef van Riggelen van Small Tours.
Paul Pappot en Stef van Riggelen van Small Tours. Foto: Marieke van Veen

Met de hop-on-hop-off-boot
van Weesp naar Muiden

MUIDEN De sloepen zijn besteld, de Engelse vertaling van de website is in de maak en de afdeling Toerisme van de gemeente is op de hoogte: vanaf april gaan Stef van Riggelen en Paul Pappot met hun nieuwe bedrijf Small Tours pendelen tussen Weesp, Uitermeer en Muiden. Zij zien een gat in de markt.

Nee, geen met drank overgoten vrijgezellenfeesten, verdwaasd coffeeshoppubliek en rondvaartbotenchaos. Maar wel: de leukere, echt in de omgeving geïnteresseerde toeristen die op een ontspannen manier de achtertuin van Amsterdam willen ontdekken. Graficus Stef van Riggelen en meubelmaker Paul Pappot gaan hun passie achterna en maken van varen hun beroep. "Er gebeurt iets met mensen als ze op het water zijn. Aan hun houding en gezicht kun je aflezen dat ze zich steeds meer ontspannen", is de ervaring van Van Riggelen. "Het gevoel dat op het water zijn je geeft, wil ik delen met anderen." Afgelopen zomer opperde Paul het idee om vaartochten voor toeristen te gaan organiseren. "Al snel realiseerden we ons: dit moet wel een succes gaan worden."
Want: Amsterdam wordt overspoeld door toeristen. Dus worden die gestimuleerd om de omgeving van de hoofdstad te ontdekken. Maar leent die omgeving zich daar wel voor? "Een wandelingetje over de dijk van Volendam is leuk, maar na een drankje op een terras en een foto in klederdracht heb je het daar wel gezien", haalt Pappot als voorbeeld aan. Van Riggelen vult aan: "En neem het Muiderslot. Als daar de rondleiding erop zit, dan kun je nog even rondslenteren en een terrasje pakken op de sluis, maar dat is niet echt dagvullend." Naar Weesp dus, want in ons stadje kun je makkelijk een dag of langer zoet zijn. En al helemaal als je aan boord stapt van een van de sloepen van Small Tours. Vooralsnog gaat het aanbod bestaan uit drie verschillende tours. De hop-on-hop-offservice vaart in het weekend tussen Muiden, Weesp en Uitermeer. Op verzoek kan er ook worden uitgestapt bij de Groene Griffioen en Molen de Vriendschap. Doordeweeks zijn er dagelijkse vaartochten naar Muiden, waar de deelnemers 2,5 uur de tijd hebben voor onder meer een bezoek aan het kasteel en een wandeling over de vestingwallen. De derde optie is het afhuren van een gehele sloep mét schipper, met een minimum van twee uur. Van Riggelen: "We zoeken heel nadrukkelijk samenwerking met andere partijen. We willen niet in iemand anders vaarwater zitten. We staan ook erg open voor ideeën van ondernemers en partijen die bij ons willen aanhaken."
Trots zijn de mannen op het feit dat Tours & Tickets Amsterdam nu al heeft toegezegd het aanbod van Small Tours in het assortiment te willen opnemen. Van Riggelen wijst er ook nog even op dat de tours ook leuk zijn als je hier woont en een keer wilt varen. "Een paar uur de Vecht op met een hapje en een drankje, dat is toch een heerlijke manier om een feest te vieren?"