Vlaanderen naar rechter over wonen in Boskapel Muiderberg

MUIDERBERG Mag de voormalige boskapel aan de Brink in Muiderberg worden gebruikt als woning? De Raad van State gaat daarover oordelen. Gemeenteraadslid Erik Pieter Vlaanderen, een familielid, de Stichting Muiden-Muiderberg en de Stichting tot instandhouding van landgoed Tussenkercke legden dinsdag hun bezwaren op tafel.

Eerder verloren ze een rechtszaak bij de Utrechtse rechtbank. Het hoger beroep bij de Raad van State was slechts een herhaling van zetten. Waarom de Utrechtse rechter onjuist oordeelde, werd niet verteld. En dat is juist waar het volgens de Raad van State in een hoger beroep om gaat.
Vlaanderen en de stichtingen vrezen aantasting van de provinciaal beschermde ecologische verbinding tussen Natura 2000-gebied IJmeer en de landgoederen Tussenkerkcke en Roodekercke. De boskapel ligt als een enclave in het landgoed Tussenkerkcke, waarvan Vlaanderen eigenaar en beheerder is.

Als de boskapel bewoond gaat worden, kan de eigenaar groen kappen, een gazon aanleggen en een schutting bouwen, zeggen de bezwaarmakers. Daarmee wordt de verbindingszone als onderdeel van Natuurnetwerk Nederland doorbroken. "Voor kleine beestjes zoals salamanders is de barrière te groot", zegt Vlaanderen. Hij heeft de provincie gevraagd waarom deze niets doet tegen de aantasting van de ecologische verbinding. Maar dat heeft de provincie wel gedaan. Die constateert echter dat slechts een klein deel van het perceel waarop de boskapel staat onderdeel is van de ecologische verbinding. En dat deel moet natuur blijven.
Vlaanderen en de stichtingen menen echter dat het hele perceel als verbindingszone fungeert en daarom geheel moet worden beschermd. Het zou Vlaanderen voornamelijk om het behoud van de grond om het gebouw heen gaan.

Opmerkelijk feit is dat Vlaanderen zelf een poging deed de boskapel te kopen, zodat een familielid daar yoga-activiteiten kon ontwikkelen. Maar de makelaar viste naast de koop. Een ander bood meer en die kreeg ook van de gemeente een vergunning om het pand te gebruiken als woning. Volgens een woordvoerster van de gemeente staat ook daar de natuur hoog in het vaandel. Juist omdat de ecologische verbinding niet helemaal wordt doorsneden, is er geen probleem. De Raad van State oordeelt binnen enkele maanden.