In de rondeelstal is ook de boerderijwinkel te vinden.
In de rondeelstal is ook de boerderijwinkel te vinden. Foto: Zorgboerderij Hoogerlust

Hoogerlust uitgebreid tot zorglandgoed

MUIDEN Bij zorgboerderij Hoogerlust wordt een heel zorglandgoed gerealiseerd. Zaterdag is er een open dag waarop de verschillende organisaties die op het landgoed samenwerken graag willen laten zien wat er allemaal al gebeurd is en wat er nog op stapel staat.

Wie over de Weesperweg rijdt, heeft vast het enorme ei zien staan bij het zorglandgoed. 'Kom kippen kijken' staat erop. Dat kan in de nieuwe rondeelstal bij de boerderij, waarin ook de boerderijwinkel gevestigd is. De bijzondere minirondeelstal verhuisde vorig jaar van Amsterdam naar Muiden. "Uit binnen- en buitenland komen mensen kijken hoe wij de kippen hier verzorgen", vertelt Marijke Schwirtz van de zorgboerderij, waar aan mensen met een zorgindicatie dagbesteding geboden wordt. "Wij laten graag zien hoe we de zorg voor mensen combineren met de zorg voor dieren."

Het zorglandgoed wordt nog verder uitgebreid. De tuinen van volkstuinvereniging de Vechtoever zijn al op het terrein van Hoogerlust te vinden. Vorig jaar verhuisden de tuinders van de Westbatterij naar hun nieuwe plek. Op het terrein staat ook de Vechthoeve. Rond dit 'Pippi Langkoushuis' bleef het lange tijd stil na de spectaculaire verhuizing van het hele pand over de Vecht in 2013. Eigenaar KNSF Vastgoed wil een restaurant in het pand openen. De afgelopen tijd is hier al het nodige werk verricht. De buitenkant is helemaal opnieuw in de verf gezet, de glas-in-loodramen zijn terug en houtsnijwerk is waar nodig gerepareerd. Binnen wordt nog hard gewerkt, maar de buitenkant is zeker al een bezoekje waard, zegt Schwirtz. Tot slot komen er op de plek naast het Pippi Langkoushuis, waar twee grote schuren stonden, twee boerderijgebouwen met ieder 20 woonzorgeenheden voor mensen met dementie. Voor dit project wordt samengewerkt met Wonen bij September.

Zaterdag kunnen de bezoekers overal op het zorglandgoed rondkijken en worden er ook rondleidingen gegeven. Tot eind 2020, als het Pippi Langkoushuis en de zorgwoningen opengaan, zullen de organisaties die op het zorglandgoed samenwerken vaker de deuren openzetten voor belangstellenden om de vorderingen te volgen.

Het zorglandgoed opent zaterdag 20 april de poorten tussen 10.00 en 16.00 uur. Er zijn versnaperingen verkrijgbaar, de boerderijwinkel is open en er zijn kinderactiviteiten en een kleine markt. Parkeren kan op het terrein bij de kantine van de tuindersvereniging aan de Weesperweg.

Naast de boerderij komen woningen
en een restaurant