Annet vertelt gepassioneerde verhalen aan de schooljeugd.
Annet vertelt gepassioneerde verhalen aan de schooljeugd. Foto: Bob Awick

Verzetskrant maken en een illegale radio knutselen

BUSSUM Maar liefst vijftien schoolklassen uit Bussum hebben deze en vorige week de tentoonstelling 'Kinderen zoals Jullie' bezocht in het gemeentehuis. Dit gebeurde onder de bezielende leiding van Annet Betsalel van het Holocaust Comité Gooise Meren. Zo ontving ze maandagmiddag groep 8B van juf Danielle van de Vondelschool, die alles wist van de Joodse familie Veffer.

Juf Danielle vertelt dat ze speciaal voor deze tentoonstelling het hele lesprogramma heeft omgegooid zodat het thema in de klas - sinds de kerstvakantie - de oorlog is. "De kinderen weten weinig van de oorlog: hun opa en oma hebben die niet meer meegemaakt. Zo hebben we de kleinzoon van de heer Veffer over de vloer gehad in de klas. Zijn vader, destijds een kind in de oorlog, zat hier in deze klas waar nu mijn kinderen zitten. Het was een aanrijpend verhaal, dat nu ook onderdeel is van de tentoonstelling. De familie Veffer heeft tijdens de oorlog met acht personen drie jaar lang in één kamer ondergedoken gezeten. Het zogenoemde Vefferhuis, net achter het Filmhuis Bussum, stond recent veel in de belangstelling toen Anette probeerde het te redden van de ondergang. Ze is ook komen filmen in de klas en zo hebben we echt een band opgebouwd."
Annet is ondertussen druk bezig een gepassioneerd verhaal te vertellen over Joodse kinderen en wat ze allemaal meemaakten in Bussum en Naarden. Als ze bij het paneel is over de Vefferfamilie let de klas extra goed op. "Hier op de Brinklaan kwamen de Canadezen ons bevrijden. Het was feest en iedereen danste op straat. Terwijl ze daar stonden, werd een jongetje van de Vefferfamilie geraakt door een kogel. Een Canadese soldaat kwam te hulp. Later trouwde de dochter van de Veffers met deze man en zijn ze allemaal naar Canada geëmigreerd." Na alle uitleg mogen de kinderen leuke werkjes maken, zoals een verzetskrant, een brief schrijven met stempels en een radio. Annet vertelt dat ze onder de indruk is van de kennis van alle schoolklassen. "Ze komen echt niet blanco binnen hoor, ik sta versteld van wat ze allemaal weten. Ik wil wel dat ze met een positief gevoel naar huis gaan, niet dat ze blijven hangen in spanning en narigheid. Daarom maken ze ook illegale stempels of radio en dan leg ik uit dat je soms iets stouts moest doen in de oorlog. Dat vinden alle kinderen mooi om te horen. Maar ik hoor ook bijzondere persoonlijke verhalen. Zo vertelde een jongen dat hij zelf 150 kilometer had gelopen vanuit Syrië naar de Turkse grens. Hij wist precies hoe moe en bang ze geweest moeten zijn." De tentoonstelling is nog tot en met 15 februari te zien.