Eindhovens Dagblad 22 februari 1928
Eindhovens Dagblad 22 februari 1928 Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Vele jaren

In februari 1927 is het groot feest in de Bussumse Kapelstraat. Honderd jaar is Tijmentje Hilhorst-Heerschop geworden. Een zeker in die tijd buitengewoon hoge leeftijd. Het is onvoorstelbaar wat mejuffrouw de weduwe Hilhorst in haar leven allemaal heeft zien gebeuren. In 1827 zijn België en Nederland nog één land. De Tiendaagse Veldtocht moet nog komen. Tijmentje Hilhorst maakt in haar leven drie koningen en twee koninginnen mee. Zij krijgt in 1917 (dan is ze dus al negentig) kiesrecht.

Bussum is in de eeuw tussen 1827 en 1927 uitgegroeid van een boerendorp naar een forensengemeente. Er wordt een echt raadhuis gebouwd, de kleine dorpskerkjes worden vervangen door grote, onder architectuur gebouwde, kerken. Met de villa's verschijnen in Bussum hotels, een theater en later ook bioscopen. Maar voor alles: Tijmentje Hilhorst heeft de trein naar Bussum zien komen. Vanaf het allereerste begin. En de fiets, de auto, de telefoon, de radio.

De in het dorpje Blaricum geboren Tijmentje (officieel Timothea) trouwt in 1865 met de Naardense weduwnaar Gerrit Hilhorst. Noch de bruid, noch de bruidegom, noch de getuigen ondertekenen de huwelijksacte, "wegens onkunde". Uiteraard gaat Tijmentje haar hele leven in klederdracht gekleed. Na het overlijden van Gerrit zal zij haar kleding aanpassen aan haar nieuwe leven als weduwe.

Er zijn twee vraaggesprekken met de weduwe Hilhorst-Heerschop bewaard gebleven. Op www.historischekringbussum.nl zijn deze te lezen. Wie was burgemeester Keesje-hout-eten? Wat was een "mof" ? Wat is een Goos-penning? Lees het op de website.

Hans Jonker

Afbeelding
De Bussumsche Courant  27 februari 1927
De Gooi en Eemlander 12 april 1923
foto: collectie Langemeijer,  gemeentearchief Gooise Meren