Afbeelding
Foto: Picasa

Nederlandse Majolica

Majolica is keramiek met bont gekleurd, geschilderd glazuur. Dingeman Korf schreef in 1960 al een boek onder dezelfde titel. Dit boek uit 1981 is echter geheel nieuw opgezet omdat er inmiddels meer kennis is, mede dank zij vondsten. Dit boek werd een standaardwerk.

Korf baseert zich wat de techniek betreft grotendeels op een boekje uit 1794 van Gerrit Paape. Het boek bevat maar liefst 759 z/w tekeningen en afbeeldingen in de tekst, die gemaakt zijn door de auteur. En 31 kleurenfoto's, gemaakt door Neeltje Hin. Veel afgebeelde borden behoorden tot de verzameling van J.R. Ritman. De beschrijvingen en gegevens van de schotels lopen tot het jaar 1700. Toen heeft het 'Delfts' majolica vrijwel geheel verdrongen. Datering van majolica is over het algemeen moeilijker dan 'Delfts'.

Het gebonden boek met omslag telt 257 pagina's in werd in 1981 door De Haan – Haarlem uitgegeven. Op de afbeelding een bord uit 1602.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.