Uitleg van brandweerman Ben Derriks.
Uitleg van brandweerman Ben Derriks. Foto: Bob Awick

Kinderen groep 4 weten wat ze moeten doen bij brand

BUSSUM De komende tijd zullen vijftig scholen in de regio in de klas uitleg krijgen van de brandweer. Het thema is brandveiligheid en is speciaal voor groep 4. Afgelopen woensdag was de Zonnewijzer aan de beurt en daar weten de kinderen nu precies wat ze moeten doen als er brand uitbreekt.

De kinderen krijgen een intensief uurtje waarin ze op speelse wijze kennismaken met het werk van de brandweer. Dat bestaat niet alleen uit het blussen van vuur of het redden van een kat uit de boom, ze werken ook met duikers en gevaarlijke stoffen.

De kinderen werd gevraagd of ze thuis rookmelders hebben hangen én of die het doen. Daarna werd veel gesproken over wat je moet doen als er rook of brand is. Zo leerden ze dat iedereen wakker gemaakt moet worden als de rookmelder gaat.
En heel belangrijk: het alarmnummer, 112, werd er goed ingestampt. Op die manier hoopt de brandweer dat ze ook het telefoonnummer van de hulpdiensten weten als het echt nodig is.

Ze oefenden ook een gesprekje met de centralist. Wat voor gegevens zijn handig om te weten voor de brandweer? Je naam en adres werden al snel als voorbeeld gegeven.

Wanneer je na het vluchten veilig buiten staat, dan bel je 112

Er kwamen ook heel wat tips voorbij: zorg dat de trap opgeruimd is zodat je niet over spulletjes valt als je de deur uit moet vluchten.
Al met al werd het niet alleen een hele leuke, maar vooral ook een hele leerzame ochtend voor de kinderen uit groep 4.