Veertig 'sociale huur' aan Het Anker

MUIDEN Op de plek van het oude gemeentehuis aan Het Anker worden veertig sociale huurwoningen gebouwd. De raadsleden hebben unaniem ingestemd met een aanpassing van het bestemmingsplan. Twee bewoners van de Lange Gangh zijn niet blij met dit besluit: zij kijken straks uit op een blinde - weliswaar groene - muur.

Wethouder Jorrit Eijberse (VVD) is heel tevreden. Volgens hem valt er niet te snijden in het aantal nieuwe woningen. "Twee woningen eraf halen, leidt tot een tekort van 150.000 euro." Eijberse is blij dat Gooise Meren - de kern Muiden - meer betaalbare woningen krijgt. "De woningcoöperatie Gooi en Omstreken heeft flink zijn best gedaan om het plan mogelijk te maken. De kwaliteit van de woningen is hoog, er wordt geïnvesteerd in de buitenruimte én in de sociale cohesie. Bovendien komen inwoners van Gooise Meren als eerste in aanmerking om de woningen te huren. Kortom, een plan dat woonkwaliteit toevoegt." Hij hoopt dat de bouw in 2021 kan starten.
Het bestemmingsplan voor de woningen is overigens nog niet onherroepelijk. Dat betekent dat omwonenden nog in beroep zouden kunnen gaan bij de Raad van State. De woningeneigenaren aan de Lange Gangh, die zich verzetten tegen dit plan, zouden bij doorgang van het bouwplan ook nog planschade (omdat hun huis minder waard wordt door een bestemmingsplan) kunnen indienen bij de gemeente. Die wordt dan beoordeeld door een onafhankelijke commissie.