Baggeren Muidertrekvaart afgerond

MUIDEN Het verwijderen van niet-gesprongen explosieven uit de Muidertrekvaart, tussen de nieuwe autobrug van nieuwbouwwijk de Krijgsman tot aan de Amsterdamsepoortbrug, is afgerond. In totaal zijn er 332 munitiegerelateerde artikelen gevonden in het water naast de voormalige kruitfabriek.

De eindrapportage over de gevonden munitie is er nog niet, zo laat projectleider Meindert Heemstra weten. Het meeste materiaal is gevonden bij de voormalige loswal waar de entree van de kruitfabriek zat. Heemstra: "Dat was ook de meest verdachte plek waar de meeste explosieven zouden liggen en dat is waarheid geworden. Het vermoeden is dat er bij de entree veel explosieven overboord zijn gekieperd en in het water van de Muidertrekvaart zijn beland, op wat voor manier dan ook."
Het is niet zeker of het te maken heeft met de ontploffing van een grote hoeveelheid granaten die in 1947 tijdens het uitladen van een vrachtwagen zijn ontploft. "Het is niet direct te relateren aan dat ongeluk", aldus Heemstra. "Ik heb begrepen dat er weinig scherven zijn gevonden, die wij door die ontploffing dan wel hadden moeten vinden. Het is niet uit te sluiten, maar ook niet te bewijzen."

Ontploffing

De gevonden munitie is tijdelijk in een beveiligde container opgeslagen totdat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de munitie onschadelijk kwam maken. Op het zand van het Brediusterrein, op veilige afstand van woningen, werden niet-ontplofte explosieven tot ontploffing gebracht. Alle munitie is inmiddels onschadelijk gemaakt en meegenomen door de EOD voor verder onderzoek.
Of alle niet-ontplofte explosieven nu verwijderd zijn uit de Muidertrekvaart zijn verwijderd, is de vraag. Heemstra geeft aan dat het eindrapportage advies geeft of er nog nawerk nodig is. "Mogelijk moet er volgende week met detectie, met scanapparatuur of met duikers, onderzocht worden of er ondanks het baggeren nog verdachte plekken zitten.