Ook supermarkt Spar is in de Muiderbergse sinterklaasserie te zien.
Ook supermarkt Spar is in de Muiderbergse sinterklaasserie te zien. Foto: Stichting Muiderbergse Feesten

Sinterklaasserie van creatieve Muiderbergers in eigen dorp

Als alternatief voor een grootschalige intocht maakten creatieve inwoners een driedelige sinterklaasserie in eigen dorp.

MUIDERBERG De sint kon niet fysiek in Muiderberg aankomen zoals altijd, maar de Stichting Muiderbergse Feesten vond het wel belangrijk dat de kinderen zien dat Sinterklaas daadwerkelijk in het dorp is. "Er werken heel veel mensen in de media hier in Muiderberg", vertelt Nathalie Wegman van Stichting Muiderbergse Feesten, waarmee het idee voor een eigen Sinterklaas Journaal snel geboren was.

De crew bestaat uit scenarioschrijver Michiel Stroink, cameraman Mladen Vekic, regisseur Wicher Vrolijk en regie-assistent/editor Jimmy Fock. Nathalie leidde alles in goede banen. Eenmaal alle creatievelingen verzameld, nam het project al snel serieuze vormen aan. Nathalie: "Michiel heeft binnen drie uur het script uit zijn mouw geschud en meegenomen naar de eerste brainstorm-sessie in Het Rechthuis. Daar zijn we verder op gaan borduren, al was het verhaal al geniaal. De andere jongens hebben een shotlist gemaakt van wat we moesten filmen en ik heb alle agenda's naast elkaar gelegd van iedereen die mee wilde spelen."
Naast de roetveegpieten en Sinterklaas zien we in de afleveringen ook 'cameraman' Charles Wit, verslaggeefster June Hoogcarspel en Elsemiek (Dansemiek!) terug als presentatrice van het Speculaas Journaal. Als kers op de taart heeft cabaretier Freek de Jonge ook een plekje in de serie gekregen.

Even winkelen

In de eerste aflevering zijn Sinterklaas en zijn pieten aangekomen op het strand, waar ze zingende kinderen hadden verwacht. In plaats daarvan is het strand stil en leeg. Verslaggever June van Muiderberg TV komt naar hem toe en neemt het gezelschap mee voor een kopje chocolademelk. Dan blijkt dat Sinterklaas geen slaapplek heeft. En hoe dat afloopt...
In de volgende afleveringen gaat de sint met zijn makkers verschillende plekken in Muiderberg af, waaronder de winkeliers. "We wilden juist de ondernemers erbij betrekken" vertelt Nathalie. "Zij maken het mede door hun bijdrage mogelijk dat wij dit soort dingen kunnen maken. De bakker, de Spar, de koffiebar, het café en de groenteman hebben ontzettend veel tijd vrijgemaakt, hun winkel aangepast en even geen klanten binnengelaten zodat wij konden filmen." Na een rondje langs de winkels komt Sinterklaas in De Rijver bij Meester Menno in de pietengymles terecht. "Iedereen kent Meester Menno in het dorp. Alle kinderen krijgen gymles van hem."

In twee draaidagen stonden alle scènes erop. Het was veel werk om alles juist te filmen, omdat de beelden die cameraman Charles maakte ook door de echte cameraman gemaakt moesten worden, waardoor alles dubbel opgenomen werd. "Bloed, zweet en tranen zitten erin, maar iedereen wilde op vrijwillige basis meedoen. We lijken wel gestoord om dit hele circus op te zetten", lacht Nathalie.

'Voorzorgsmaatregelen en een geblindeerde auto'

'Ze hebben ontzettend veel tijd vrijgemaakt zodat wij konden filmen'
Afbeelding