Groen licht voor het raadsvoorstel harmonisatie beheer- en tariefstelsel buitensport.
Groen licht voor het raadsvoorstel harmonisatie beheer- en tariefstelsel buitensport. Foto: Alfred Cop Fotografie

Voorstel aangenomen

Het voorstel van de harmonisatie van het beheer- en tariefstelsel buitensport is gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering met een ruime meerderheid van de stemmen aangenomen (22-8). Enige discussie ontstond over een eindrapportage uit 2019 dat volgens PvdA-raadsleden Rolien Bekkema en Wouter van der Schaaf achtergehouden zou zijn.

Een tweetal amendementen van Hart voor BNM, gesteund door diverse mede-indienders, zijn toegevoegd aan het voorstel van de harmonisatie van de buitensporttarieven. Met het eerste amendement is de vergoeding voor zelfwerkzaamheid, waarbij sportclubs ervoor kunnen kiezen bepaald onderhoud door vrijwilligers te laten doen, verhoogd van 50 procent naar 70 procent. Daarmee krijgen met name een aantal Bussumse clubs de mogelijkheid om financiële negatieve gevolgen van de harmonisatie te beperken. Wethouder Luijten benadrukte voorafgaand aan de stemming opnieuw dat hij deze aanpassing omarmt, zoals hij in eerdere vergaderingen ook aangaf.

Het tweede amendement dat gisteravond is aangenomen ziet er op toe dat binnen de kaders van het voorstel expliciet de mogelijkheid tot maatwerk wordt opgenomen. Hierdoor kunnen afzonderlijke afspraken met enkele verenigingen en clubs gemaakt worden die mogelijk negatieve gevolgen van de harmonisatie ondervinden. Met name buitensportclubs op Sportpark Zuid in Bussum, met een relatief klein aantal leden, biedt dit mogelijkheden om eventuele financiële problemen die het voortbestaan van de clubs in gevaar brengen te voorkomen.

Maatwerk

Hart voor BNM: ‘Blij te horen dat wethouder waar nodig buiten de kaders zal kijken

Er bestond tijdens de raadsvergadering voorafgaand aan de stemming van het raadsvoorstel nog twijfel of harmonisatie wel samen gaat met de intentie voor maatwerk. Ondermeer de PvdA stelt dat maatwerk heel mooi klinkt, maar op gespannen voet staat met de insteek van de harmonisatie. Ook het GDP had in het raadsvoorstel een concretere uitwerking van het maatwerk gezien dan dat er nu in staat. Wethouder Luijten geeft aan dat gedetailleerd maatwerk pas gemaakt kan worden als de kaders van de harmonisatie zijn vastgesteld - middels het aannemen van dit raadsvoorstel -, waarna hij weer in overleg kan met de sportclubs en stichtingen. Met het aannemen van het amendement over maatwerk kan er op de sterk leidende kaders van het raadsvoorstel worden afgeweken wanneer sportverenigingen, en daarmee de diversiteit van het sportaanbod, in gevaar komen.

“We hebben vertrouwen in de vastgestelde kaders, zeker met de expliciete toevoeging om maatwerk mogelijk te houden dankzij ons breed gesteunde amendement”, laat raadslid Floor Elderman, woordvoerder namens Hart voor BNM, weten. “We zijn blij te horen dat de wethouder ook in de afgelopen raadsvergadering nogmaals heeft aangegeven dat hij de ruimte durft te zoeken om waar nodig buiten de kaders te kijken, als dat de diversiteit van het sport- en verenigingsaanbod in onze gemeente ten goede komt.”

Ook is een motie van D66 aangenomen waarin is gevraagd over de harmonisatie binnen twee jaar te evalueren en de raad hierover te informeren is aangenomen. “Dat lijkt mij bijna vanzelfsprekend”, antwoord wethouder Luijten na de toelichting van dit voorstel. “Binnen twee jaar na zo’n operatie is misschien wat snel, maar ik zou dat toch willen proberen. We zien vanzelf waar de schoen wringt, hoe dat loopt en kunnen we zo nodig bijsturen.”

Felle discussie

Het document, waarvan PvdA raadsleden Wouter van der Schaaf en Rolien Bekkema begin deze week beweerden dat het door de wethouder achtergehouden is, bleek niet bij alle gemeenteraadsleden onbekend. Het betreft een eindrapportage van 29 mei 2019 van een ambtelijke werkgroep, dat als basisdocument voor de harmonisatie dient: de eerste stap met een onderzoek over de mogelijkheden en consequenties van een dergelijk stelsel.

Luijten: ‘Het is op geen enkele manier geheim of onder de radar geweest’

Maar het document blijkt gewoon beschikbaar te zijn gesteld. Op 29 mei 2019 zijn in de vorm van een presentatie de conclusies van de rapportage aan de raad gepresenteerd. Een paar dagen later, op 4 juni, is het document gepubliceerd op de website van de gemeente. Raadsleden zijn via griffie twee dagen later er op geattendeerd. Wethouder Luijten: “Het is op geen enkele manier geheim of onder de radar geweest.” Wethouder Luijten wil er verder geen woorden aan vuil maken, maar zegt wel verbaasd te zijn over de hele hoge toon waarop dat werd ontkent.

Voornamelijk raadslid Rolien Bekkema werd fel aangesproken op de uitspraken die zij heeft geuit - waaronder tegen deze krant. ‘met excuses komt de wethouder niet weg’ - voornamelijk door gemeenteraadslid Marlène Potjer (VVD): “Wij zijn eigenlijk heel erg geschrokken van wat u als kwalijke suggesties heeft gedaan. U zegt dat de eindrapportage na die thema-avond onder de radar is verdwenen, maar volgens mij bent u zelf vergeten dat u in juni 2019 zelfs nog schriftelijke vragen er over gesteld heeft. Het is misschien bij u onder de radar verdwenen, maar niet bij ons. (...) Maar nu de suggestie wekken dat het is achtergehouden. Ik vind dat echt schandelijk.” Raadslid Potjer stelde dat het niet de wethouder is die excuses zou moeten aanbieden, maar juist Bekkema zelf. Aan het einde van de raadsvergadering bood Bekkema inderdaad haar excuses aan voor het beeld dat door haar partij was neergezet en het verwijt dat zij en Wouter van der Schaaf hadden gemaakt. Ze ging volledig door het stof. ‘Van hun hele grote woorden is weinig overgebleven’, twitterde VVD-raadslid Hugo Bellaart.

Waarom de desbetreffende eindrapportage niet meer bij de andere documenten van het raadsvoorstel van de harmonisatie zat vonden partijen PvdA en GDP wel opmerkelijk. “Wat is het bezwaar geweest om het vertrekpunt daar aan toe te voegen?”, vroeg Jelmer Kruijt (GDP) aan de wethouder. “Dan hadden we allemaal transparant kunnen zien waar we vandaan komen en waar we geëindigd zijn.” Maar volgens wethouder Luijten was het niet nodig om het document nog toe te voegen. “Het document is de basis geweest voor eindeloos veel verder uitzoekwerk en besprekingen”, licht hij toe. “Dat betekent dat we inmiddels veel verder zijn, niet alleen in tijd maar ook in uitwerking.” (...) Alle uitwerkingen op basis van het stuk en vorderingen die zijn gemaakt zijn keurig terug te vinden in alle stukken die u heeft en nodig zijn voor de besluitvorming die voor ligt. (...) Nu zijn de stukken verstrekt die nodig waren om nu tot een conclusie te komen voor het voorstel dat nu voor u ligt.”

De komende periode zal de wethouder verder gaan met de uitwerking van de harmonisatie.