Een deel van de werkgroep.
Een deel van de werkgroep. Foto: PR

Crowdfundingactie voor natuurspeelplein

BUSSUM De Julianaschool Kwartellaan, waar ook bso De Kwartel is ondergebracht, is een crowdfundingactie gestart voor het realiseren van een natuurspeelplein. Het oog van de schooldirectie is gevallen op ontwerper Jan van Schaik uit Amsterdam, eigenaar van Zandraket.

“We hebben meerdere ontwerpers gesproken, maar hij kwam als beste uit de bus”, vertelt Myra van de Ven. Zij is de ‘aanvoerder’ van de werkgroep. “Jan van Schaik denkt goed na over en ziet heel goed hoe kinderen spelen. Bovendien is hij inventief.”
Een definitief ontwerp voor het nieuwe, groene schoolplein is er nog niet. Daarom wordt mede de crowdfunding gestart. De werkgroep van ouders en vrijwilligers, die achter het initiatief zit, hoopt in zes weken tijd 8.500 euro op te halen. De teller staat inmiddels op 1.565 euro. De actie is nu een week onderweg. Van de Ven: “Gedurende de eerste paar dagen liep de teller al snel naar de 1.000 euro, sindsdien druppelt het binnen.”
De school aan de Kwartellaan doet er veel aan om het buitenspelen voor de kinderen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In september vorig jaar werd er nog een Schoolplein14 geopend, een watertappunt in gebruik genomen (”daar wordt veel gebruik van gemaakt en op de bso mag er zelfs geen limonade meer meegenomen worden”) en kreeg de school daarbovenop ook nog eens een Gezond Schoolvignet.
En nu is er dus de actie voor het vergroenen van de schoolomgeving. De campagne is onderdeel van een groter plan dat al enige tijd loopt om van het prachtige grote speelplein een groen en gezond plein te maken. Een groene omgeving is beter bestand tegen hittestress, geeft meer stimulans om kinderen te laten bewegen en kan kinderen bewust maken van de natuur. "Bovendien kunnen ze zich beter concentreren”, vertelt Van de Ven.
Voor het ontwerp heeft de werkgroep dus de Amsterdamse ontwerper op het oog die al vele natuurspeelplaatsen heeft gerealiseerd. Het ontwerp is een belangrijk onderdeel, weet Van de Ven: "We hebben een heleboel wensen en ideeën, maar je hebt een slim ontwerp nodig om dat allemaal op een goede manier op het plein in te passen.” Maar aan Van Schaiks ontwerp voor een buitenlokaal, beestjesbos, gemetselde waterbaan en diverse gangetjes en heuveltjes waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken, hangt wel een prijskaartje van in totaal 60.000 euro.

'Het wordt een uitdaging om dat bedrag bij elkaar te krijgen'