Afbeelding

Ben je mal?

Klinkt nog niet zo gek, hoor! Kreeg kort geleden van vriend Ruud Schilperoort een hoogst vreemd voorwerp toegespeeld. Zwaar en onbegrijpelijk.

Ruud heeft net een zeer ingrijpende openhartoperatie achter de rug, die hij goed doorstaan heeft. Zijn gebruikelijke elan leek verdwenen, maar toch is hij weer helemaal van de partij.

Hij kwam dan ook blij en enthousiast bij me langs met een soort gietijzeren vorm met daarin gegoten, kennelijk in vuurvast cement, een afbeelding van een kanon met ernaast moeilijk duidbare versiering.

Aan de opbouw van het geheel is te herleiden dat het hier om een gietmal moet gaan. Maar wat het nou precies moet voorstellen is niet te raden. Aanknopingspunt is mogelijk het in Romeinse cijfers aangegeven jaartal op het kanon: MDLXX oftewel 1570. Ruud heeft lange tijd bij het Vestingmuseum gediend als kanonnier, dus hij zou het wel moeten weten. Mis hoor! We hebben nog geen persoon kunnen traceren die het wél kan zeggen.

U begrijpt dat we bij dezen een beroep doen op onze lezers. Wie weet is er toch nog een historisch geïnteresseerde onder ons die het verlossende woord kan spreken.