Afbeelding
Foto: Pixabay

Boete foutieve drankverkoop niet kwijtgescholden

De boete van 1360 euro die twaalf slijterijen en supermarkten afgelopen december kregen, doordat zij niet aan de wettelijke legitimatieplicht bij de verkoop van alcohol aan jongeren voldeden, wordt door de gemeenteraad van Gooise Meren niet kwijtgescholden. Daartoe dienden de partijen Groep VN, VVD en Hart voor BNM een motie in. Wel kunnen in het vervolg opsporingsambtenaren ook eerst een waarschuwing geven aan het bedrijf in plaats van meteen de hoge, bestuurlijke boete uit te schrijven.

Uit controles in het vierde kwartaal van 2020 bleek dat bij zeventien gecontroleerde supermarkten en slijterijen in Gooise Meren in twaalf gevallen een testkoper van 18 jaar oud zwak alcoholhoudende drank kon kopen, zonder dat er naar een legetimatiebewijs is gevraagd. Begin dit jaar zei burgemeester Han ter Heegde onaangenaam verrast te zijn door deze hoge score van overtredingen. “Ik ben hier heel boos over. Dit is onacceptabel. Juist in coronatijd, waarin jongeren niet terecht kunnen bij de horeca, maar op eigen gelegenheid samenkomen en ook samen drinken, zouden winkels hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de regels moeten naleven.”

Mondmasker bemoeilijkt

De partijen van de motie stelden dat de boete van 1.360 euro buiten proportioneel is ten opzichte van de overtreding. Er is namelijk feitelijk géén alcohol verkocht aan een persoon onder de 18 jaar, maar uitsluitend verzuimd om op dat moment om een legitimatiebewijs te vragen. Ook het vragen naar de leeftijd is voor veel bedrijven - naast supermarkten en slijterijen ook voor horeca en sportclubs - op gezette (piek-) tijden soms bijzonder lastig en wordt het inschatten van de leeftijd in deze coronatijd extra bemoeilijkt, bijvoorbeeld door het dragen van een mondmasker. 

Burgemeester Han ter Heegde heeft begrip dat die inschatting soms lastig is en erkent dat mondmaskers een factor geweest kunnen zijn. Echter is hij van mening de bedrijven zijn vanaf het begin (vier jaar geleden) op de hoogte gesteld van het beleid en er is uitvoerig met hen over gesproken. Als de twaalf bedrijven die in december een boete hebben gehad hun boete onterecht vinden kunnen zij een zienswijze indienen, waarover vervolgens met hen wordt gesproken. “Wij zullen daar prudent mee omgaan”, laat de burgemeester aan de raad weten. Deze motie werd afgewezen door de raad.

Wel is een motie van dezelfde partijen met een kleine meerderheid aangenomen die de mogelijkheid opneemt om bedrijven eerst een waarschuwing te geven in plaats van meteen de hoge boete van 1360 euro als dit passend is in de situatie. Deze waarschuwing bestond bij de introductie van de Drank- en Horecawet vier jaar geleden ook.

Bescherming jongeren

In 2021 zullen meer testkopers op pad worden gestuurd, te beginnen in het eerste kwartaal van 2021 met de supermarkten en slijterijen die tot dusver nauwelijks worden beperkt door de coronamaatregelen. Er zal extra aandacht zijn voor die bedrijven waar eerder overtredingen zijn geconstateerd. Doel van de controles is het aanzetten tot naleving door de verkopers en daarmee bescherming van jongeren, in dit geval tegen zichzelf, door het kopen van alcohol moeilijk te maken.

Ook is afgelopen week het vernieuwde ‘Preventie-en Handhavingsplan alcohol en drugs 2021 t/m 2024’ unaniem aangenomen. Met dit plan wordt er door gemeenten in de regio en GGD eendrachtig samengewerkt aan het handhaven van de regels omtrent alcoholverstrekking en gezamenlijk inzetten op preventie: het voorkomen dat met name jongeren gaan drinken en voorlichten over wat de effecten daarvan zijn. Het nieuwe plan is nog ambitieuzer dan de voorloper: het heeft extra focus op ouders met schoolgaande kinderen, die een belangrijke voorbeeldrol spelen, om het alcoholgebruik onder jongeren terug te brengen en nieuw is de aandacht voor preventie van drugsgebruik.