Stadsraad Muiden in 2018.
Stadsraad Muiden in 2018. Foto: PR

Miskend in participatierol van ‘democratisch kompas'

De Stadsraad Muiden is nog altijd niet tevreden over de participatienota die nu ter beoordeling aan de raad is gestuurd. Daarom trekken Hans van der Steen en Ilse Schroder opnieuw aan de bel. "Het rapport miskent de bijzondere rol van dorpsraad”, zeggen zij. “Wij willen het convenant met het college ook na 2021 voortzetten.”

Zij kunnen nog altijd niet achter het voorstel voor de nieuwe invulling van de burgerparticipatie staan, zoals dat beschreven is in ‘Het democratisch kompas voor bewonersplatforms en gemeente; een veranderend samenspel’. De Stadsraad Muiden schaart zich hiermee achter het standpunt van de Dorpsraad Muiderberg.

Vanavond neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuwe beleidskader voor buurtplatforms. Met dit kader wordt meer duidelijkheid gegeven over de rol van een wijkplatform: er is géén sprake van een voorkeurspositie in de samenwerking met de gemeente Gooise Meren.

‘De wijkraden/wijkplatforms worden geen onderdeel van het gemeentelijke democratisch systeem’

De gemeente wil het eerder afgesloten convenant met de negen inwonersraden stoppen. Vanaf 2022 krijgen de wijkraden c.q. buurtplatforms - net als bijvoorbeeld Versa en de bibliotheek - een reguliere subsidie. Ze kunnen dan een bedrag tot 2.000 euro ontvangen, plus een bedrag van 0,72 euro per wijkbewoner voor het organiseren van activiteiten. Ook voor andere leuke initiatieven vanuit de wijk is budget beschikbaar. “De wijkraden/wijkplatforms worden geen onderdeel van het gemeentelijke democratisch systeem”, liet wethouder Geert-Jan Hendriks eerder nadrukkelijk weten. Met dit beleidskader ontstaat er meer transparantie. Een grote wens van de VVD.

Bij de Stadsraad Muiden zijn de nieuwe gemeentelijke regels in het verkeerde keelgat geschoten: “De nieuwe spelregels, die zijn vervat in het (voorgestelde) beleidskader, doen onvoldoende recht aan de wens en verwachting van veel inwoners om actiever betrokken te worden bij de gemeentelijke beleidsvorming”, lieten de woordvoerders eerder aan deze krant weten. In een nieuwe brief aan college en gemeenteraad benadrukken ze daarom nogmaals het bijzondere karakter van de Stadsraad Muiden dat niet te vergelijken is met andere ‘single-issue/single-stake’-platforms. “Stadsraad Muiden beschikt over diepgaande kennis over en ervaring met de lokale situatie, brengt verschillende belangen en belanghebbenden over een scala aan issues bij elkaar en op basis daarvan komt de raad tot adviezen en voorstellen. Door deze aanpak levert zij duidelijk toegevoegde waarde op vele onderwerpen en thema’s”, meldt het tweetal. Van der Steen en Schroder willen een nieuwe versie van het rapport (laten) ontwikkelen dat recht doet aan verschillende karakters van de platforms.

‘Het is immers beter ten halve te keren dan ten hele te dwalen’

Ook vragen de twee een vast werkbudget per jaar, dat bepaald wordt door de omvang van het totale gebied, naast een variabel budget, dat onder meer afhankelijk is van specifieke afspraken in het convenant en de opgaven die binnen het werkingsgebied spelen. Het spreekt voor zich dat wel alle platforms achter de nieuwe versie moeten staan. “Het is immers beter ten halve te keren dan ten hele te dwalen.” Mocht de gemeenteraad het beleidsplan van het college volgen, dan zal het huidige bestuur van de Stadsraad zich op haar positie beraden.