Joost de Kort fietst mee met Giro di Kika en is op zoek naar sponsoren.
Joost de Kort fietst mee met Giro di Kika en is op zoek naar sponsoren. Foto: © Bob Awick

'Zieke kinderen helpen met mijn gezonde spieren'

Joost de Kort uit Bussum rijdt vanaf 29 augustus de Giro di KiKa. Steunt u hem?

BUSSUM Vroeger trapte hij gewoon op een oude fiets met twaalf versnellingen. Van sportdrankjes, gelletjes en eiwitshakes had geen mens ooit gehoord. Met een dubbele boterham met pindakaas voor onderweg ging hij op pad. Niks mis mee. Tegenwoordig trapt Joost de Kort (68) op een professionele racefiets en traint hij momenteel hard en dagelijks voor Giro di KiKa, een wieleretappekoers waarbij geld wordt ingezameld voor Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). 

Het doel is 2.500 euro. "Elke deelnemer legt minstens 2.500 euro in om in de meer dan tweeduizend meter hoge Dolomieten zich vijf dagen in het zweet te fietsen voor KiKa,” legt Joost uit. Hij kan het nauwelijks bevatten. "We voeren een gecontroleerde landing van een robotautootje uit op Mars, we kunnen een raket weer heelhuids laten landen op aarde, maar kinderkanker de wereld uit jagen lukt ons niet. We zijn het verplicht aan de jongsten onder ons om ervoor te zorgen dat er voldoende geld is voor onderzoek zodat kanker bij kinderen kan worden genezen.” En om een klein steentje bij te dragen, stapt Joost 29 augustus op de fiets. Het plan was vorig jaar juni, maar Covid-19 stak daar een stokje voor. "Ik kan niet wachten en ben druk aan het trainen. Een Bahamontes ben ik niet en ik zal best moeten afzien op de klim, maar als ik die zieke kinderen en hun familie kan helpen met mijn gezonde spieren, dan doe ik dat graag.”

Niet eerder fietste Joost voor een goed doel. "Giro di KiKa is mijn eerste. Zo'n twee jaar geleden slenterde ik langs de kraampjes van een fair bij Kasteel Groeneveld in Baarn en bleef steken bij de stand van Giro di KiKa. Een vrijwilliger die zat te zwoegen op een hometrainer vertelde mij alles over de stichting en vroeg of het niet iets voor mij was. Ik liet zijn vraag op me inwerken. Mijn vorige partner overleed aan een hersentumor en ikzelf werd zeven jaar geleden getroffen door een herseninfarct. Ik overleefde het infarct en heb geen blijvende gevolgen. Bovendien hebben verschillende familieleden ermee te maken gehad. Het antwoord op de vraag of ik wilde meedoen werd steeds duidelijker.” Maar ook het kersverse kleinkind van zijn nieuwe partner was doorslaggevend om mee te doen. "Zo'n klein wezentje; je moet er toch niet aan denken dat dat wordt aangevallen door zo'n sluipmoordenaar.”
Joost hoefde niet lang na te denken: hij had tijd en moraal, dus hij schreef zich in. De gepensioneerde geschiedenis- en aardrijkskundeleraar traint bijna dagelijks bij Mediplan in Bussum. Doet daar aan kracht en conditie. Middels de weerstand op te hogen op de cardio-apparaten bootst hij de bergen na. In het weekend stapt hij op zijn racefiets om kilometers te vreten. Hij is een van de vrijwilligers die zelf de reis- en verblijfkosten betaalt, maar nog wel hard op zoek is naar sponsors zodat hij de inleg van 2.500 euro bij elkaar heeft. "Ik vraag niet om een betaalde vakantie, maar om een solidariteitsbijdrage voor de jonge zieke medemens en de medische wetenschap, die zich in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven hard inzet voor onderzoek naar verhoging van de overlevingskansen van de getroffen kinderen.”

Sponsort u Joost? Doet dit vóór 1 augustus via www.girodikika.nl/joost-de-kort-giro-di-kika-2021