Joop in haar rol als min Nini.
Joop in haar rol als min Nini. Foto: Peter van Bokhorst

Joop van der Mark (94) gaat nog eenmaal het toneel op

Cultureel

“Geweldig en spannend”, vindt de 94-jarige Joop van der Mark uit Bussum haar optreden in het toneelstuk Gloed van Sándor Márai dat zaterdag 18 september bij het Noord-Hollands Toneel in première gaat. Ze speelt dan twee weken lang de roerende rol van de min Nini in Theater in Zuyd aan de Akkerlaan 21 in Bussum. 

Misschien kent u haar nog. We spraken eind vorig jaar met deze krasse Bussumse over haar grote hobby; het maken van onder meer poppenkleertjes waarvan - bij verkoop - de opbrengst naar het goede doel Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) gaat. “Ik heb onlangs op de Koopjesmarkt gestaan en ik heb daar ontzettend leuk verkocht. Maar er is nog genoeg over hoor”, vertelt Joop die nog altijd vol levenslust zit.

Doof

Nu blijkt dat de kwieke en creatieve, maar ietwat dove Joop (lachend: “morgen ga ik naar Beter Horen”) ook nog eens verdienstelijk kan toneelspelen. Vanaf haar zeventiende heeft ze in de coulissen en op het podium van talloze theaters gestaan. “Eerst in Vlaardingen”, vertelt ze. En later was ze actief bij De Plankeniers en h..