Windmolens op Forteiland Pampus

MUIDEN Het uit 1895 daterende, zelfvoorzienende kunstmatig aangelegde unieke eiland Pampus krijgt windmolens. Voor eind 2023 - zo schat directeur Tom van Nouhuys - staan er twee à drie kleine windmolens van zo'n tien tot vijftien meter hoog.

"Windenergie was altijd al onderdeel van Pampus", gaat Van Nouhuys verder. "Dat blijkt uit het originele bestek van het eiland. Het plaatsen van windmolens past dan ook een-op-een in het historische beeld." Naast windmolens en de biovergister (gft-afval omzetten in groen gas, red.) komen op de plek waar oorspronkelijk het kolenveld en de kolenopslag waren, zonnepanelen. Deze mix van duurzame bronnen moet gedurende het gehele jaar voor voldoende energie zorgen (circa 180.000 kWh).
Dat Pampus hard op weg is om duurzaam te worden, is bekend. Vorig jaar is hiermee een start gemaakt. Het eiland krijgt niet alleen een nieuw en circulair gebouw, maar een van de belangrijkste onderdelen van de transitie is dus een eigen energiesysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van lokale, duurzame energiebronnen zonder aansluiting op het reguliere elektriciteitsnetwerk op het vaste land. Eind vorige week kwam het projectteam, bestaande uit De Groot Installatiegroep, Rengineers, Firan, Antea Group Nederland en Forteiland Pampus, samen. "Het is een prachtig consortium van partijen die elkaar versterken en samen het duurzame, zelfvoorzienende energiesysteem van de toekomst verder gaan uitwerken."