Afbeelding
Foto: Enter Media

Verzet tegen woningbouw kansloos

MUIDEN De bouw van 41 woningen op de plek van het voormalige gemeentehuis van Muiden kan vrijwel zeker doorgaan. Dat bleek vandaag tijdens een zitting bij de Raad van State in Den Haag.

De Raad beoordeelde de bezwaren tegen het bestemmingsplan waarin de woningbouw is geregeld. Maar intussen is voor het project een bouwvergunning verleend. “Daartegen zijn geen bezwaren ingediend”, meldde een woordvoerder van de gemeente. En dat werd bevestigd door een vertegenwoordiger van enkele omwonenden. “De bezwarentermijn verliep gisteren”, aldus een woordvoerder van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken.
Dit betekent dat de bouwvergunning definitief is. Zelfs als de Raad het bestemmingsplan vernietigt, dan raakt dat niet de bouwvergunning. De woningcorporatie zou dus zonder risico kunnen beginnen met de bouw. Of de bezwaren tegen het bestemmingsplan fataal zijn voor dit plan, is ook zeer de vraag. De Raad van State heeft begin oktober vorig jaar in een spoedzitting de bezwaren al gewogen. En toen zag de Raad geen reden om het bestemmingsplan te schorsen.
Een van de grootste bezwaren van omwonenden is dat ze verlies aan uitzicht en zonlicht krijgen. De Raad van State heeft tot nu toe steeds geoordeeld dat men in Nederland geen blijvend recht heeft op een vrij uitzicht.

Conclusies zijn niet mals