Het Hocras-terrein.
Het Hocras-terrein. Archieffoto: © Bob Awick

Hoezo puntjes op de i?

Algemeen

GOOISE MEREN - Marianne Pauli uit Bussum wil reageren op het uitgebreide interview met wethouder Eijbersen (VVD) dat 4 december bij ons op Extra (online) is verschenen. Daarin kwam ook het Hocras-project ter sprake. 

“Als lezer proefde ik zijn frustratie over het participatieproces. Ik citeer: ‘Daar willen we graag een school bouwen. Dat staat niet ter discussie’. Opmerkelijk, want in een brief aan de raad van 10 maart 2020 staat duidelijk een ‘idee .... om een verkenning te doen naar de verplaatsing van één van de VO-scholen naar deze locatie’. 

Dat is duidelijk minder concreet en met die laatste zin zijn we het participatieproces ingegaan. Als omwonenden zijn we bij alle door gemeente en projectontwikkelaar georganiseerde bijeenkomsten geweest. De wethouder gaf aan te willen luisteren, maar uit het interview blijkt dat hij er niets mee wil doen. We hebben verder nagenoeg alle politieke partijen uitgenodigd om samen de locatie te bekijken in het licht van de voorgenomen plannen. Veel partijen hebben hieraan gehoor gegeven waarbij we meermaals de feedback kregen dat wij meer wisten dan de raadsleden, omdat de gemeente nauwelijks informatie verstrekt. De uitspraak van de wethouder dat heel veel alternatieve locaties zijn bekeken voor een VO-school bleek een wassen neus. Uit een door ons ingediend WOB-verzoek bleek dat er alleen onderzoek is gedaan naar tijdelijke locaties. Het WOB-antwoord kwam op 9 februari 2021 en in oktober maakten we nog een raadslid blij met dit schrijven omdat de gemeente het niet had gepubliceerd.

Eind vorig jaar ontdekten we bij toeval een rapport over de cultuurhistorische waarde van de paardenstallen. De gemeente was de opdrachtgever, maar omdat de stallen het behouden waard zijn, werd aan het rapport geen ruchtbaarheid gegeven. We hebben verder nadrukkelijk gewezen op de gevaarlijke verkeerssituaties voor de fietsende scholieren langs de N236 (bekend als de “Dodenweg”). Dat Eijbersen de raad oproept haar mandaat uit te oefenen is vreemd in deze kwestie, want dezelfde raad wordt nauwelijks geïnformeerd. Eijbersen beloofde immers na de zomer van 2020 een startnotitie en een financiële onderbouwing van de plannen. Ruim een jaar later ligt er nog steeds niets. Hij zegt: ik laat geen rommel achter, dus tot 20 december heeft hij nog genoeg te doen om zijn oude toezeggingen na te komen.”