De gezamenlijke managementteams van de Vitusmavo, het Willem de Zwijger College en het Vituscollege.
De gezamenlijke managementteams van de Vitusmavo, het Willem de Zwijger College en het Vituscollege. Foto: Rogier Bos

Rechter zegt: fusie tussen Vitusmavo en Willem de Zwijger College mag doorgaan

Algemeen

De rechter heeft bepaald dat de fusie tussen de Vitusmavo en het Willem de Zwijger College mag doorgaan. Donderdag deed zij uitspraak in een kort geding dat de medezeggenschapraad (MR) en twee ouders van het Willem de Zwijger College (WZC) in Bussum had aangespannen tegen de Stichting Interconfessioneel Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG).

De ouders en leden van de medezeggenschapsraad stapten twee weken geleden naar de rechter omdat zij het niet eens zijn met het uitvoeren van de fusie en het werven van nieuwe leerlingen voor de nieuwe fusieschool. De eisers wilden eerst de goedkeuring van de minister afwachten en die van de MR-raad van het WZC om daarna alsnog te proberen tot een overeenstemming te komen.

Verzetten

De eisers verzetten zich onder meer tegen de invoering van het Montessori-onderwijsconcept en het huisvestingsplan, waarbij de eerste twee jaar na de fusie geen nieuwe leerlingen meer op het WZC zullen instromen. Door deze zogenaamde sterfhuisconstructie, zoals de eisers het noemen, zou het aantal nieuwe leerlingen teruglopen en de k..