Het gezin Van Amelrooy voor De Gooyse Boer in 1884.
Het gezin Van Amelrooy voor De Gooyse Boer in 1884. Foto: Historische Kring

18de-eeuwse gevelsteen draagt oude naam van pand

Cultureel

Een ‘Uit de geschiedenis van Gooise Meren’ van 18 augustus 2021 staat een verhaal over de herberg De Gooise Boer in Bussum. Ook in Muiden is er een Gooyse Boer. Bas van Diest heeft in juni 1995 een heel nummer van het verenigingsblad Villa Amuda gewijd aan de geschiedenis van dit pand en ook in de Villa Amuda van september 2010 werd er aandacht aan besteed. 

Het pand met de De Gooyse Boer op de gevelsteen heet tegenwoordig het Café van Ome Ko. Staande voor het pand met die gevelsteen boven de deur vraag je je af hoe oud dit huis is en wat de gevelsteen voorstelt. Vanaf 1830 zijn de eigenaren vrij eenvoudig na te gaan, daarvóór is het moeilijker. In de verpondingsboeken (boeken waarin de belastingen werden bijgehouden) is wel iets te vinden, maar helaas is er maar één verpondingsboek bewaard gebleven.

Joost Middendorp

Het pand is terug te vinden in een akte van 1438, maar wij beginnen in 1692. Het pand wordt dan gekocht door ene Joost Middendorp. Op veel verbruiksgoederen werd door de plaatselijke overheid accijnzen geheven. Zo werd Joost Middendorp aangeslagen voor de verkoop van zout en zeep ..