Waterrecreatie bij Betlem.
Waterrecreatie bij Betlem. Foto: Historische Kring

Uitspanning Betlem was het Venetië van het noorden

Algemeen

De brug die de A9 verbindt met de A1, heet de Betlembrug. Hij is vernoemd naar een paviljoen dat in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw aan het Merwedekanaal lag. In het verenigingsblad van de Historische Kring Stad Muiden stond in 1999 een verhaal over dit Merwedepaviljoen ‘Betlem’. 

Op oude ansichtkaarten staat het Bos van Betlem, een twaalf en een halve hectare groot landgoed nabij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, waar in de jaren 1920-1930 een vermaarde uitspanning was. In die tijd heette het Amsterdam-Rijnkanaal nog het Merwedekanaal. In 1920 kocht de heer Betlem het grootste deel van het bos in het grensgebied van de Gemeente Muiden en Diemen, dat voordien in bezit was van twee Amsterdamse advocaten. 

Merwedepaviljoen

Het Merwedepaviljoen, zoals het ontspanningsoord officieel heette, bestond uit een restaurant met terras, een bos waarin je kon wandelen, een hertenkamp en twee grote vijvers waarin je kon vissen. Overdag kwamen er dagjesmensen. ‘s Avonds speelde er een orkestje voor een publiek dat hoofdzakeli..