Het gemeentehuis in 1992.
Het gemeentehuis in 1992. Foto: Historische Kring Bussum

De gemeentehuizen van Bussum

Algemeen

Naar oud gebruik kwam het gemeentebestuur voor 1845 bijeen in een kamer van het huis van de schoolmeester. Toen de schoolmeester overleed, voelde zijn opvolger er niets voor de vroede vaderen in zijn huis te ontvangen. Er moest worden omgezien naar een ander onderkomen. Het raadslid Hendrik Kaarsgaren was bereid een nieuw ‘rechthuis’ te laten bouwen, waarin tegen een huur van dertig gulden per jaar de raadsvergaderingen konden worden gehouden.

Uiteraard voelden de heren daar wel voor en al vier maanden later (op 30 juli 1845) kon het gemeentebestuur in het nieuwe rechthuis vergaderen. Het stond tegenover de herberg De Rozenboom, op de hoek van de Brinklaan en de Kerkstraat. 

Gemeentewapen

Het huis beviel direct goed. Wel vond men het nu nodig, de functie van het gebouw ook van buitenaf zichtbaar te maken. Er moest een stenen poort met een houten deur erin komen, waarop het gemeentewapen van Bussum stond. Kaarsgaren was graag bereid hiervoor te zorgen. Men besloot voortaan elke laatste donderdag van de maand te gaan vergaderen.