Anita Keita, directeur-bestuurder bij Versa Welzijn.
Anita Keita, directeur-bestuurder bij Versa Welzijn. Foto: Versa Welzijn

Versa Welzijn gekort op subsidie

MUIDEN/MUIDERBERG Het door de gemeente Gooise Meren verstrekken van minder subsidie voor Versa Welzijn leidt tot minder geld voor sociaal werk én heeft personele gevolgen. Per 1 mei wordt bijna één fte (fulltime-equivalent; rekeneenheid voor de omvang van een baan, red.) geschrapt. 

In 2022 krijgt Versa 3 procent minder reguliere subsidie dan is aangevraagd om de dienstverlening in stand te houden. Oorzaak van het verschil in de aanvraag en de toekenning is het feit dat de gemeentelijke begroting onder druk staat en de benodigde indexering daardoor slechts gedeeltelijk vergoed kan worden, vertelt Anita Keita, directeur Versa Welzijn.

"Indexering van sociaal werk wordt grotendeels bepaald door landelijk geldende cao-afspraken. Hierop heeft Versa geen rechtstreekse invloed. Gemeenten worden voor die cao-prijsstijging niet een-op-een gecompenseerd in het gemeentefonds, terwijl Versa verplicht is om de lonen conform cao te betalen.” Dit verschil in indexering is overigens niet nieuw en doet zich sinds een aantal jaren voor. Keita: "Tegelijkertijd geldt ook dat de inkomsten van de buurthuizen van Versa Welzijn door corona flink zijn gedaald.” Alles bij elkaar heeft dat in 2022 dus gevolgen voor de dienstverlening door Versa Welzijn.

Wat zijn de gevolgen?