De kinderen uit groep 5 en 6 ontwerpen hun eigen verkeersbord.
De kinderen uit groep 5 en 6 ontwerpen hun eigen verkeersbord. Foto: Firat Fotografie

Basisscholieren pakken rijgedrag aan met verkeersbord

Buurt / wijk

NAARDEN - De plaatsing van een ludiek verkeersbord moet binnenkort automobilisten op de Cort van der Lindenlaan attenderen op hun verkeerssnelheid.

Het is de grote wens van zowel de Minister Calsschool als de buurt om de kruising ter hoogte van de Verlengde Fortlaan veiliger te maken en automobilisten te attenderen op de schoolzone.

Vrijdagmiddag was er een grote opkomst van de groepen 5 en 6 van de Minister Calsschool locatie Fortlanden. Veilig Verkeer Nederland kwam met de kinderen praten over verkeersveiligheid en daarna konden ze zelf aan de slag om het mooiste verkeersbord te ontwerpen. Wethouder Nico Schimmel was namens de gemeente aanwezig om een winnaar uit te kiezen. Zijn keuze viel op het bord gemaakt door Madelief van der Veen uit groep 5b. Haar ontwerp was niet alleen lekker opvallend qua kleur, maar straalde ook een positieve boodschap uit: twee duimen omhoog voor weggebruikers die hun snelheid minderen.

Schimmel maakte de winnaar vol enthousiasme bekend en het winnende bord is over een tijdje te zien op de kruising Cort van der Lindenlaan/Verlengde Fortlaan. Voor Schimmel was het niet de eerste keer dat hij op deze school praatte over de kruising. Afgelopen zomer hoorde hij van de kinderen dat ze echt veel moeite hebben om rustig over te steken. Juf Dewi van groep 6b kan dit beamen: “De kinderen die de drukke weg over moeten, worden allemaal nog door hun ouders gebracht.” De weg is te gevaarlijk om zelf over te steken. Wethouder Nico Schimmel bekijkt al enige tijd de mogelijkheden om de oversteek veiliger te maken. Na de eerste gesprekken met de school en de buurt had hij binnen no time de handen op elkaar voor enkele snelle maatregelen. En dus verschenen er bliksemschichten en andere markeringen op de weg om het verkeer te attenderen op hun snelheid.

Snelheid minderen 
Voor bewoner, vader en projectmanager binnen de infratak van Arcadid Arjan Pathmamanoharan kan het nog beter: “Mijn droom is dat rond 2025 de kruising een volledig andere inrichting heeft, met een Cort van der Lindenlaan waar een snelheid van 30 km/uur geldt. De kruising zal dan moeten zijn voorzien van een middenberm en krijgt een zebra.” Ook pleit hij voor een duidelijker markering en duidelijke vakken voor langzaam verkeer. Wethouder Schimmel wil daar nog geen beloftes over doen, zeker niet met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Wel heeft hij al in gang gezet dat niet alleen dit kruispunt, maar de gehele Cort van der Lindenlaan wordt aangepakt. “Het gaat om alle oversteekpunten vanaf het spoor bij de Comeniuslaan tot aan de kruising bij de Meerweg ter hoogte van de sportvelden. Bij de college-onderhandelingen gaan we hier aandacht voor vragen. De gemeenteraad heeft al aangegeven dat het college prioriteit moet geven aan schoolzones en -routes. We willen met deze oversteek bij de Verlengde Fortlaan beginnen, omdat dit project door zowel de buurt als de school op de agenda is gezet.”

Groepen 5 en 6 van de Minister Calsschool, locatie Fortlanden.