Afbeelding
Foto: Kinderen in Nood

Steun de slachtoffers van de hartverscheurende oorlog in Oekraïne

Mensen

BUSSUM - Voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne is nog steeds veel geld nodig, met name voor het transport van alle gedoneerde spullen. De stichting Kinderen in Nood zet zich hiervoor in. 

De onwijs grote steun die de stichting heeft ontvangen vanuit verschillende hoeken is hartverwarmend. “Deze maand zullen er zoals het er nu uitziet vijftien transporten richting Hongarije en Roemenië gaan. Waar er normaal vijftien per jaar gaan, gaan er nu dus nu in zeer korte tijd vijftien. We krijgen echt heel veel spullen van de mensen uit de regio en daar zijn we heel blij mee. Alleen kost dit veel geld om te transporteren en daar is nu geld voor nodig”, aldus bestuurslid van de stichting Kinderen in Nood Tobias Veenendaal.

Vanuit alle kanten komen er spullen binnen, zelfs zoveel dat het nauwelijks te bolwerken is. Vervolgens leggen de spullen een grote reis af. “Vanuit Hongarije en Roemenië worden de spullen herverdeeld onder de verschillende opvangcentra. Dit betreft spullen die komen van bewoners, maar ook van bedrijven. Van bedrijven ontvangen we bijvoorbeeld blikken eten, denk aan ravioli en soep, maar ook toiletpapier. En er is een mondhygiëniste die heel veel tandenborstels levert. Maar voor dat transport is veel geld nodig. Van Nederland naar daar kost het ongeveer 4.500 euro.” 

De behoefte aan houdbare voeding is volgens Veenendaal het meest urgent. “We hebben gisteravond met het bestuur overlegd. Daaruit kwam naar voren dat we voor 10.000 euro voedsel willen gaan kopen en vervoeren, omdat daar zoveel behoefte aan is. Houdbaar voedsel brengen is heel belangrijk. De vluchtelingen hebben een klein koffertje bij zich, maar ze kunnen verder niks kopen.”

De oorlog laat het bestuurslid niet onberoerd, zeker omdat hij zelf ook vader is. “De oorlog heeft veel indruk op mij gemaakt. Als vader van drie kinderen kijk ik er anders naar. Dan zie je die mensen de grens oversteken met een koffertje. De vaders moeten in het land blijven en de moeders met kinderen gaan weg. Of ze elkaar nog terugzien is nog maar de vraag. Ik vind het hartverscheurend.”

Als mensen zelf acties willen opzetten, kunnen ze de stichting gewoon benaderen. “We zijn nu bezig om acties te doen met scholen. We hebben bijvoorbeeld een actie bedacht dat alle kinderen een toilettas vullen met spullen zoals een tandenborstel, tandpasta, tampons, desinfectiemiddel, etc. Alles wat nu goed van pas komt.” 

Meer informatie is te vinden op de website: www.kindereninnood.nl