Afbeelding
Foto: PR

Muiderberger in Oekraïne: ‘Bijna niemand huilt en dat verbaast ons echt’

Algemeen

Een 37-jarige vader van twee kinderen uit Muiderberg en een vriend van hem uit Amsterdam zouden afgelopen weekend eigenlijk naar Spanje vliegen voor een week zon, zee en vertier. De avond voor vertrek bedachten ze zich en besloten ze naar de grens van Polen en de Oekraïne te rijden.

Sindsdien vangen ze moeders met kinderen op die na dagen lopen onderkoeld en ondervoed zijn aangekomen en delen ze aan hen koffie, thee, soep, verzorgingsproducten en speelgoed uit. De twee vrienden, die niet met de eer willen strijken en daarom anoniem wensen te blijven, verblijven nu in Medyka, een Pools dorp op de grens met Oekraïne, waar dagelijks 20.000 mensen langskomen op de vlucht voor de oorlog. Vanuit die locatie worden de mensen door touringcars opgehaald en naar veiligere regio’s gebracht. 

Het besluit om de vakantie te cancelen, was voor de twee vrienden snel gemaakt. “Het voelde een beetje gek om te gaan feesten in Spanje terwijl er zoveel gaande is. Je kunt er niet voor weglopen. Dus hebben we onze tickets naar Spanje laten..