De stemmen zijn geteld, maar de formatie van een nieuwe college is nog altijd in volle gang.
De stemmen zijn geteld, maar de formatie van een nieuwe college is nog altijd in volle gang. Foto: © Bob Awick

Fracties slaan D66-uitnodiging af

MUIDEN/MUIDERBERG D66-informateur Geert-Jan Hendriks, die de handschoen heeft opgepakt nadat informateur Peter Rehwinkel had geadviseerd om D66 het vervolg van de formatie te gunnen, heeft de fracties van CDA, PLEK, GDP en PvdA voor een gezamenlijk overleg uitgenodigd. 

Dat is bij deze partijen in het verkeerde keelgat geschoten. De fractievoorzitters, die maandag aan het eind van de middag de invitatie voor een anderhalf uur durend gesprek ontvingen op donderdag 7 april aanstaande, hebben dat collectief afgeslagen. Ze willen liever een een-op-eengesprek met Hendriks, zodat ze onbelemmerd kunnen spreken. 

Ongebruikelijk

“De ongebruikelijke keuze voor een gesprek met alle oppositiepartijen tegelijk in deze fase van de informatieprocedure verbaast ons zeer”, schrijft Rolien Bekkema (PvdA) in een gezamenlijk statement dat ook uit naam van Jelmer Kruijt (GDP), Max de Goede (PLEK) en Bas Veerman (CDA) naar buiten is gebracht. “Dit biedt wat ons betreft onvoldoende ruimte en gelegenheid om per partij oprecht en vrijelijk met de nieuwe informateur van gedachten te wisselen over de thans ontstane situatie na het advies van informateur Rehwinkel.”

Gentleman's agreement?