Geert-Jan Hendriks.
Geert-Jan Hendriks. Foto: D66

Wethouder kan z'n werk voortzetten

MUIDEN/MUIDERBERG “Er is niks onoorbaars gebeurd en ik wil ook graag blijven bij de waarde die ik aan integriteit hecht. Ik heb mijzelf de afgelopen periode zeer recht in de spiegel kunnen aankijken en ik ben trots dat ik hier - in alle kwetsbaarheid - nu sta met dit voorstel.”

Dat waren de woorden van demissionair-wethouder Geert-Jan Hendriks vorige week tijdens de raadsvergadering waar het voorstel ‘Verlening ontheffing woonplaatsvereiste wethouder Hendriks' - noodzakelijk om zijn werk te kunnen voortzetten - op de agenda stond.
Hendriks lichtte de gemeenteraad woensdagmorgen in dat hij per direct zijn raadslidmaatschap opgaf, omdat hij vanwege persoonlijke omstandigheden niet meer in Gooise Meren woonachtig is, terwijl dat wel een vereiste voor het raadslidmaatschap is. Eerder dit jaar nam hij ook al het initiatief om de gemeenteraad over zijn veranderde privésituatie te informeren.
Nu het voorstel met 23 stemmen voor en 7 stemmen tegen (de gehele GDP-fractie) is aangenomen, kan Hendriks zijn werk als (demissionair-)wethouder blijven doen. Maar aan de stemming ging een moeilijk en pijnlijk debat vooraf. Met name GDP-fractievoorzitter Jelmer Kruijt wilde precies weten hoe de vork in de steel zat.

Moeilijk en pijnlijk debat