Archieffoto
Archieffoto Foto: Grote Kerk Naarden

Twaalf iconische stadskerken doen oproep; ‘Zie ons als cultureel partner’

Cultureel

Gemeentes en provincies: investeer in het structureel programmeren van grote stadskerken als maatschappelijke betekenisdragers. Zo luidt de oproep van de directeuren van twaalf grote stadskerken naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot. Conclusie: een herprofilering is nodig, stelt ook Ellen Snoep, voorzitter van het landelijke Grote Kerken Overleg (GKO). 

Op verzoek van het GKO voerde onderzoeksbureau Berenschot gesprekken en nam een enquête af onder twaalf directies van grote stadskerken in onder andere Amsterdam, Breda, Rotterdam en Naarden. De verkenning leverde opmerkelijke inzichten op, met name op het gebied van strategie. Wat blijkt? Herprofilering en programmeringssubsidie zijn voor de toekomst van de kerk essentieel.

Herprofilering

Deze iconische kerkgebouwen zijn onderhevig aan maatschappelijke veranderingen en dat is volgens Snoep voelbaar. “Het beheer van deze grote kerken is enkele decennia geleden overgedragen aan stichtingen, omdat het in stand houden van de gebouwen te duur werd voor de kerkelijke gemeenten. De stichtingen werden verantwoordelijk..