Inwoners Yolanda Campfens en Christa Frimout met de 'flip' waar alle suggesties van de inwoners op staan met betrekking tot de ontmoetingslocatie.
Inwoners Yolanda Campfens en Christa Frimout met de 'flip' waar alle suggesties van de inwoners op staan met betrekking tot de ontmoetingslocatie. Foto: PR

Bewonerscommissie Noord-West: ‘Geef ons ruimte in de P.C. Hooftschool’

Buurt & wijk

MUIDEN - “Mooie woorden en goede intenties ten spijt: we kunnen nog steeds niet de P.C. Hooftschool in.” De bewoners in Muiden zijn het zat. Al bijna zes maanden is het stil rondom hun verzoek om tijdelijk de leegstaande school te kunnen gebruiken als wijkcentrum.

Reageerde de gemeente in eerste instantie enthousiast (“een ontmoetingsplek is juist hier heel belangrijk om fijn samen te leven’,” aldus Geert-Jan Hendriks), op dit moment is er niemand van de gemeente die hen hierover duidelijkheid kan geven, aldus de bewonerscommissie. 

Paste in wijkagenda

Het is alweer een jaar geleden dat de bewoners een petitie startten om de noodzaak van een passende ontmoetingslocatie onder de aandacht te brengen. Deze werd enthousiast ontvangen door de wethouder, want dit initiatief paste goed in de wijkagenda die men op wilde stellen met inwoners. In oktober 2021 nam een groep Muidense inwoners het initiatief om de mogelijkheden rondom de P.C. Hooftschool te onderzoeken. Dit onderzoek is door de stadsraad begin dit jaar ingediend bij de gemeente. Vervolgens was er een overleg met diverse betrokkenen, gevolgd door een gezamenlijk bezoek aan de (toen al) leegstaande school. En sindsdien is het stil gebleven.

Onzekerheid

Op de Dag van de Buurt kwamen vele buurtbewoners, van jong tot oud, bijeen om laten weten dat ze ongeduldig worden. “Wat ons vooral steekt”, zo geeft een inwoonster aan, “is de onzekerheid waarin we verkeren. Kostbare tijd waarin we leuke dingen hadden kunnen doen op die plek gaat verloren. We vinden het proces niet transparant verlopen, want we horen niet wat nu de oorzaak is van deze vertraging. De school is slechts drie jaar beschikbaar, daarvan zijn nu al zes maanden verstreken.”

Er is een aanbesteding geweest voor kinderopvang en de geselecteerde partij staat klaar om te starten. Dat sluit heel goed aan bij de gewenste ontmoetingsplek. Uit de laatste raad maken bewoners op dat een aantal partijen het pand zo snel mogelijk willen slopen ten behoeve van woningbouw. Sociale woningbouw vinden bewoners ook heel belangrijk en dat gaat samen met het creëren van een goede ontmoetingsplek in de wijk. Zonder een goede ontmoetingsplek mist de wijk straks een ziel.