Uit de collectie Runhaar: zicht op de spoorwegovergang vanaf het balkon van Hotel Nieuw-Bussum.
Uit de collectie Runhaar: zicht op de spoorwegovergang vanaf het balkon van Hotel Nieuw-Bussum. Foto: Historische Kring

Duurzame monumenten: het Spiegel een probleemwijk?

Algemeen

De jaarlijkse Open Monumentendagen vindt op 10 en 11 september weer plaats. Dit keer staan die in het teken van duurzaamheid. Gooise Meren is rijk gezegend met monumenten: maar liefst 17 procent van het onroerend goed heeft een beschermde status, hetzij als zelfstandig monument, hetzij als onderdeel van een beschermd stads- of dorpsgezicht. 

Zeker driekwart daarvan heeft een E-, F- of G-energielabel. Dat wil zeggen dat die panden zeer slecht scoren qua energiegebruik. Slecht voor de aarde, maar ook voor de portemonnee van de eigenaar, zeker nu de prijs van gas en elektriciteit zo snel stijgt. De regering wil niet voor niets dat die E-, F- en G-labels voor 2030 uit de wereld worden geholpen. Zodat het Spiegel en het Brediuskwartier niet langer probleemwijken zijn.

Zonnepanelen op monumenten?

Maar hoe verduurzaam je een monument? Monumentenzorg is natuurlijk van zichzelf al een vorm van behoud, en dus van duurzaamheid, zowel materieel als immaterieel. Maar wat nu, als het behoud van de aarde vereist dat we zonnepanelen op die monumenten gaan leggen? Willen we dat het Muiderslot ..