Afbeelding
Foto: Pixabay

College verhoogt inkomensgrens energietoeslag

Politiek

GOOISE MEREN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de inkomensgrens voor eenmalige energietoeslag Gooise Meren 2022 te verhogen van 120 procent naar 130 procent van de bijstandsnorm. Daarnaast is de hoogte van de eenmalige toeslag verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro.

Vrijwel alle huishoudens krijgen te maken met hogere energielasten. Het college wil de gevolgen hiervan voor meer mensen verzachten. Met het verhogen van de inkomensgrens tot 130 procent kunnen meer mensen geholpen worden, die het echt nodig hebben.

Bijstandsnorm

Vanwege de extreem hoge energieprijzen is er voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de toepasselijke bijstandsnorm in 2022 een eenmalige energietoeslag beschikbaar van 800 euro. De minister heeft aangekondigd deze toeslag met 500 euro te verhogen tot 1.300 euro.

Daarnaast heeft het college besloten om méér mensen in aanmerking te laten komen voor de energietoeslag. Daarom is de inkomensgrens voor de regeling verhoogd naar 130 procent van de bijstandsnorm. De gemeente ontvangt van het rijk budget voor de doelgroep tot 120 procent van de bijstandsnorm.

Door het verhogen van de inkomensgrens wordt de doelgroep voor deze regeling groter. Afhankelijk van het aantal nieuwe aanvragen, zou dit kunnen betekenen dat het rijksbudget niet helemaal genoeg is en de gemeente zelf een deel van de kosten moet betalen. Als 100 procent van de mensen die er recht op hebben, de toeslag echt zouden aanvragen, zou de gemeente bijna 600.000 euro zelf moeten bijdragen.

Uitbetalen vanaf september

Vanaf september wordt 1.300 euro uitbetaald (in twee delen van 800 euro en 500 euro) bij de aanvragen voor de energietoeslag. Alle huishoudens die eerder 800 euro uitbetaald hebben gekregen, ontvangen automatisch de extra toeslag van 500 euro in oktober 2022.

Mensen die eerder een afwijzing hebben ontvangen, hoeven niet opnieuw een aanvraag in te dienen. De gemeente gaat deze aanvragen opnieuw beoordelen. Als deze aanvragen aan de nieuwe voorwaarden van de inkomensgrens voldoen, wordt automatisch de toeslag uitbetaald.

De groep mensen die de energietoeslag nu voor de eerste keer gaat aanvragen, en aan de voorwaarden voldoet, ontvangt in november in één keer 1.300 euro.

Vanaf november worden individuele nieuwe aanvragen maandelijks beoordeeld en uitgekeerd. De energietoeslag kan tot uiterlijk 1 april 2023 worden aangevraagd. Op de gemeentelijke website gooisemeren.nl/energietoeslag kunnen mensen lezen wanneer ze precies recht hebben op de energietoeslag en hoe ze het kunnen aanvragen.