Janne Schra is het stralend middelpunt van The Ramblers tijdens de jubileum theatertour.
Janne Schra is het stralend middelpunt van The Ramblers tijdens de jubileum theatertour. Foto: Melissa Verhoeven

Première jubileumtour The Ramblers en Janne Schra in Spant

Kunst & Cultuur

BUSSUM - Theater Spant in Bussum heeft de première van de jubileum theatertour van The Ramblers met zangeres Janne Schra en zanger Ronald Douglas. Het feestelijke concert vindt plaats op zondag 9 oktober om 16.00 uur. Vorig jaar al bestond het orkest 95 jaar maar door de coronalockdowns moest het tournee een jaar worden uitgesteld.

The Ramblers zijn in 1926 opgericht door de pianist Theo Uden Masman, ongeveer tegelijk met de omroepverenigingen van het eerste uur, KRO, VARA, VPRO, NCRV , AVRO en NCRV. Het is het enige nog spelende orkest uit de begintijd van het omroepbestel.


The Ramblers staan onder leiding van Loet van der Lee. - Foto: Ronald Speijer

Dit jaar kregen The Ramblers een nieuwe leider, trompettist Loet van der Lee. Hij volgde drummer Cees Kranenburg op die had aangegeven om gezondheidsredenen het orkest te willen verlaten. Maar dat was niet het enige nieuws van The Ramblers. Het orkest had namelijk de zangeres Janne Schra gevraagd om het stralend middelpunt te zijn van de jubileumtournee. Janne heeft een trouw en eigen publiek. De staat van dienst van de zangeres en de muzikale reputatie zijn indrukwekkend. Haar muziek wijkt op een prettige manier nogal af van het gangbare in de popwereld.

Daarmee gaat het publiek tijdens de jubileumtour kennismaken, maar dan met speciaal voor haar geschreven big bandarrangementen. Maar de charmante zangeres en songwriter vertolkt ook bekend Ramblers-repertoire. Dat Schra daar affiniteit mee heeft bewees ze regelmatig in het tv-programma De Wereld Draait Door van Matthijs van Nieuwkerk met het liedje van Jaap Valkhoff ‘Diep in mijn hart’. Ze begon in 2004 met de formatie Room Eleven die het al gauw bracht tot een top-act op het North Sea Jazz Festival. Maar Schra heeft niet alleen in Nederland veel succes. Zo trok ze ook volle zalen in Japan, Canada, Zuid-Afrika en China.

Het concert in het Bussumse Spant begint 9 oktober om 16.00 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden via de website www.spant.org  De theatertour wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

                                                                                                                                       Wijzigingen opslaan