Wethouder Geert-Jan Hendriks.
Wethouder Geert-Jan Hendriks. Foto: gemeente Gooise Meren

Wethouder Geert-Jan Hendriks (Financiën): ‘We gaan echt vaart maken’

Politiek

De financiële situatie van de gemeente Gooise Meren ziet er de komende jaren aanzienlijk beter uit. De komende drie jaar komt er via het Rijk respectievelijk 8,2, 11,2 en 12,7 miljoen euro extra binnen. Dat betekent overigens niet dat Gooise Meren achterover kan leunen. We spraken met Geert-Jan Hendriks, wethouder Financiën.

De extra middelen worden gestort omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het sociaal domein, de invoering van de Omgevingswet en de realisatie van diverse klimaat- en duurzaamheidsopgaven. Daarnaast heeft het Rijk de verdeling van het geld uit het gemeentefonds aangepast. 

‘Hier krijgen overigens alle gemeenten in Nederland mee te maken, want alle budgetten van het Rijk zijn tot 2025 in de boeken gezet en vallen in 2026 allemaal weg’

Dan lijkt het alsof Gooise Meren ‘goud’ in handen heeft, maar niets is minder waar. Want voor de periode daarna is de situatie aanzienlijk minder gunstig. Het Rijk heeft voor 2026 veel minder financiële ruimte begroot voor gemeenten. Dan krijgt Gooise Meren slechts 2,7 miljoen euro. Dit gat tussen..