In 2020 kwam Muiden ook bij elkaar.
In 2020 kwam Muiden ook bij elkaar. Foto: © Bob Awick

Muiden verbrandt voor laatste maal kerstbomen

Algemeen

MUIDEN - De kerstbomen die uit de panden in Muiden komen, worden zaterdag 7 januari voor de laatste keer verbrand. Dit besluit heeft het Comité Openbare Feesten (COF) in overleg met de gemeente Gooise Meren genomen. “Daarom maken we het met z’n allen nog één keer heel bijzonder”, laat een COF-woordvoerder weten.

Het bericht is gedeeld op sociale media en zit boordevol weemoed: “Nog één keer warm ingepakt ‘s middags je boom naar de Schapenkaai brengen en - als kind - een traktatie krijgen terwijl pa of ma aan een schipperbittertje nipt. Nog één keer op die bijzondere locatie aan de rand van Muiden bijpraten met bekenden, de beste wensen doorgeven, samen proosten, staren in het vuur en na afloop misschien nog éven een borreltje op de Sluis.”

Uitleg

De uitleg over het stoppen van deze traditie is helder: “In deze tijden van stikstofdiscussies, klimaatveranderingen en ingrijpende overheidsmaatregelen stond de kerstboomverbranding al een tijdje ter discussie. Ook al viel dat niet op omdat er tijdens de pandemie geen verbranding werd georganiseerd. Het valt niet te ontkennen dat het verbranden van enkele duizenden kerstbomen niet in verhouding staat tot alle stikstofmaatregelen die in heel Nederland worden ingevoerd. Zeker niet als op een steenworp afstand van de Schapenkaai agrarische ondernemers wonen die zeer spannende tijden meemaken.”

Het COF gaat voor 2024 op zoek naar een nieuw nieuwjaarsevenement om daarmee, met Muiden, een nieuwe traditie te starten. De oproep aan de inwoners van Muiden luidt dan ook: wat kan de kerstboomverbranding dan vervangen? “We zijn op zoek naar ideeën en input, want zoals de kerstboomverbranding ooit vanuit de gemeente Muiden werd opgezet, moet in onze ogen het ‘nieuwe nieuwjaarsevenement’ óók weer ontstaan uit Muiden.” Interesse om mee te denken? “We hebben - pak ‘m beet - een vol jaar de
tijd, dus mail snel naar info@cofmuiden.nl.”

Voor wat betreft deze laatste editie van de kerstboomverbranding: de bomen kunnen zaterdag 7 januari tussen 12.00 en 16.00 uur naar de Schapenkooi worden gebracht. De verbranding begint om 19.00 uur. COF-woordvoerder: “De brandweer haalt zaterdag overdag wel bomen op, maar eigenlijk alléén voor hen die slecht ter been zijn of echt niet zelf in staat zijn om hun boom langs te brengen. Mocht je je boom toch langs de kant van de weg laten liggen, verwijder dan alsjeblieft al het plastic en andere toevoegingen van de boom.”