Er wonen op dit moment twintig Oekraïense vluchtelingen in het Fine-pand, dat twee jaar leeg heeft gestaan na een faillissement.
Er wonen op dit moment twintig Oekraïense vluchtelingen in het Fine-pand, dat twee jaar leeg heeft gestaan na een faillissement. Foto: Bob Awick

Hoe is de kick off van het Fine-pand verlopen? Buurman Freek praat ons bij.

Buurt & wijk

Hoewel de groep Oekraïense vluchtelingen van harte welkom is, is de opvanglocatie Marktstraat 66, beter bekend als het Fine-pand, omstreden. Omwonenden vonden de communicatie vanuit de gemeente destijds gebrekkig. 

Daarnaast waren er grote zorgen over de geschiktheid van het pand voor gezinnen met kinderen. Het plan ging echter door: twintig Oekraïense vluchtelingen zijn begin december vanaf locatie Crailo verhuisd naar het Fine-pand in Naarden-Vesting.

Nu de storm is gaan liggen, de communicatie tussen de gemeente en bewoners is hersteld en de verhuizing heeft plaatsgevonden zijn wij benieuwd: hoe ‘bevallen’ de ‘nieuwe buren’ en waren de zorgen terecht? We vroegen het vestingbewoner Freek Eshuis die zo sportief was ons te woord te staan. 

De van origine Amsterdamse Eshuis (63) woont al vijf jaar met zijn vrouw in het kleinste huisje van de vesting, op 43 vierkante meter vlakbij het Fine-pand. Hij is dol op de vesting, maar was aanvankelijk wel bezor..