Natuurlijk was er overlast, maar iedereen is op tijd geïnformeerd, meent het college van B&W.
Natuurlijk was er overlast, maar iedereen is op tijd geïnformeerd, meent het college van B&W. Foto: Ellen Schokker

Wegwerk aan Burg. Visserlaan volgens ‘het boekje’

Bedrijven

NAARDEN - De Partij voor Leefomgeving En Klimaat (PLEK) is naar aanleiding van de noodkreet door lokale ondernemers van de Burg. Visserlaan in de pen geklommen. “Er is groot ongenoegen ontstaan over de slechte tijdsplanning en het communicatietraject met betrekking tot de wegafzetting en wegwerkzaamheden aan de Burg. Visserlaan in Naarden. Dit heeft tot een flinke omzetverlies geleid bij de ondernemers”, schreef PLEK-fractievoorzitter Max de Goede. De antwoorden van het college zijn nu binnen.

De geplande wegwerkzaamheden werden op 8 november bij de ondernemers aangekondigd en vanaf 14 november gingen de werkzaamheden van start en was de wegafsluiting (tot en met 20 december) een feit. Hierdoor waren de winkels slecht bereikbaar. “Dat heeft bij ondernemers tot een flinke omzetdaling tot wel circa 30 procent geleid, vanaf de eerste dag van de werkzaamheden.” PLEK en de ondernemers waren helemaal niet te spreken over het slechte communicatietraject met betrekking tot de data van de wegwerkzaamheden/wegafzetting en overige bijbehorende belemmeringen zoals laad- en losproblemen, bereikbaarheid hulpdiensten en gebrek aan overleg vooraf.

PLEK vond - net als de ondernemers - het keuzemoment van de werkzaamheden slecht. Het college is het daar niet mee eens: “De werkzaamheden waren vooraf bekend en gedeeld. Met behulp van bebording is duidelijk aangegeven dat de winkels bereikbaar waren.” Ook over het communicatietraject met ondernemers was kritiek. “Is dit de gebruikelijke communicatiestrategie van de gemeente of kan dit beter”, vroeg De Goede zich af. B&W zeggen dat de gebruikelijke procedure is gevolgd: “In september 2022 is er een aantal overleggen gehouden betreffende werkzaamheden aan de burgemeester Jur. Visserlaan. Bij één van deze overleggen was het bewonersplatform aanwezig en zijn de uit te voeren werkzaamheden en faseringen besproken. De wijkadviseur van de gemeente Gooise Meren is een aantal keer bij de ondernemers langs geweest om hen te informeren. Tevens is een week voor aanvang van de werkzaamheden een informatiebrief bij de bewoners en ondernemers afgeleverd.” Op de website van de gemeente Gooise Meren zijn de werkzaamheden en uitvoeringsplanning eveneens gepubliceerd.

De Goede: “Is het college van mening dat de omzetdaling door deze wegafzetting, in deze periode waarbij men een flinke extra voorraad heeft ingekocht speciaal voor de feestdagen, geheel een eigen ondernemersrisico is of ook veroorzaakt is door een slechte planning en timing van de werkzaamheden? De ondernemers hebben al ontzettend veel last van torenhoge energiekosten en overige gestegen bedrijfskosten. Ziet het college mogelijkheden om de getroffen ondernemers op een of ander manier tegemoet te komen in hun gederfde inkomsten?” Daar is B&W stellig in: “Het college is niet verantwoordelijk voor het ondernemersrisico en ziet dan ook geen rol om te voorzien in eventueel gederfde inkomsten.”