De enthousiaste rietsnijder Wouter Slors is bezig met de jaarlijkste oogst op het Naardermeer.
De enthousiaste rietsnijder Wouter Slors is bezig met de jaarlijkste oogst op het Naardermeer. Foto: Bob Awick

Gedreven rietsnijder Wouter Slors zoekt extra handen voor oogst rond Naardermeer

Natuur en Milieu

De enthousiaste rietsnijder Wouter Slors (55) laat niets ‘in het riet lopen’. Nu de jaarlijkse rietoogst bij het Naardermeer weer is begonnen, zoekt hij vrijwilligers. Oftewel: bikkels die door wind en weer de handen uit de mouwen willen steken. Wat je ervoor terugkrijgt? Voldoening, leuk gezelschap en prachtige plaatjes van ongerepte natuur.

BussumsNieuws mocht mee met het motorbootje naar de ‘hut’, oftewel, naar de schuit met een overdekte plek waar je je kan opwarmen met een kopje thee tussen de bedrijven door. Daarna is het: kaplaarzen aan en aan de slag. Maar, deze klus in het moerassige gebied is niet voor overmoedige mensen. “Je moet je hier wel gedragen”, zegt Slors daarover.

Handwerk

Het bijzondere is dat Slors kleinschalig gemechaniseerd is. De machines zijn licht en er is veel handwerk. “Ik doe dit al heel lang. In 1988 werkte ik voor het eerst op het Naardermeer, destijds voor een andere rietsnijder. Een paar jaar later begon ik voor mezelf. Je hoeft hier geen opleiding voor te doen. Iedere snoeshaan die wilde werken was welkom en die snoeshaan, dat was ik.”

‘De bossen ..