Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Antieke handkar heeft nu plekje in nieuwe brandweerkazerne

Algemeen

MUIDEN - Brandweerlieden hebben zaterdagmorgen hun antieke brandweerpomp op traditionele wijze naar de nieuwe kazerne vervoerd. Lopend!

De pomp, afkomstig uit de voormalige kruitfabriek De Krijgsman en waarvan het jaartal onbekend is, is door vrijwilligers geduwd en voortgetrokken tijdens de overtocht. De historische pomp heeft nu een prominente plek in de nieuwe kazerne en dient als een eerbetoon aan de brandweergeschiedenis van de stad. 

Wie toevallig rond de klok van tien uur in de buurt van de Weesperweg was, kon het tafereeltje volgen. Postcommandant Wiet Soonius: “De oude pomp piepte en kraakte, maar heeft de overtocht gehaald. Op een rustig wandeltempo om de oude spaakwielen niet te overbelasten.” Er waren wel tien man nodig; twee achter de handkar en acht brandweervrijwilligers ervoor die de kar trokken.

Donderdag wordt de laatste hand gelegd aan de techniek in de brandweerkazerne. Daarna wordt het pand aan de Weesperweg 2b definitief verlaten, laat Soonius weten. “Woensdagavond brengen we alle repressieve middelen over naar de nieuwe post. Dat betekent dat alle kleding, vaar- en voertuigen vanaf dat moment in de nieuwe kazerne worden geïnstalleerd en klaar zijn voor gebruik bij melding van calamiteit. Vanaf dat moment komen alle brandweervrijwilligers voortaan op vanuit de brandweerkazerne aan de Weesperweg 2d.”